Search
Friday 19 April 2024
  • :
  • :

Zvizdić – Hoyt Yee: Podrška SAD-a reformskim procesima u BIH

 

 

Zvizdić – Hoyt Yee: Podrška SAD-a reformskim procesima u BiH
 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić sastao se danas u Sarajevu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara  SAD-a za Evropu i Euroaziju Brianom Hoyt Yeem i ambasadoricom SAD u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack.

Razgovarali su o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i u regionu Zapadnog Balkana, te o najvažnijim ključnim prioritetima koje  treba realizirati u narednom periodu.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su se u posljednje vrijeme u regionu desili pozitivni događaji (nova Vlada u Makedoniji i prijem Crne Gore u NATO savez) što jasno pokazuje put regiona ka evropskim integracijama.

Istaknuo je zadovoljstvo ekonomskim pokazateljima Bosne i Hercegovine naglašavajući činjenicu da svi ekonomski parametri imaju rast, te da je posljednji izvještaj Svjetske banke predvidio najveći ekonomski rast za  Bosnu i Hercegovinu, što je dobar preduvjet za nove investicije.

Pomoćnik državnog sekretara Brian Hoyt Yee je istaknuo punu podršku SAD-a reformskim procesima u Bosni i Hercegovini i rekao da su oni uvjet za funkcionalnost i stabilnost BiH.

Predsjedavajući Zvizdić i pomoćnik državnog sekretara Yee su zajednički ocijenili da je integracija BiH u Evropsku uniju i NATO savez, osnova za stabilan ekonomski i politički napredak Bosne i Hercegovine i da je izuzetno važno raditi na ostvarivanju tih ciljeva.
MM
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.