Search
Friday 24 May 2024
  • :
  • :

Od 12 .04. započinje postupna normalizacija života u Sloveniji!

Od 12. ožujka do danas u Sloveniji je testirano gotovo 13.000 građana, a potvrđeno ih je nešto više od tisuću. Broj pacijenata posljednjih dana opada, a broj teško oboljelih ne prelazi 30, što je broj na koji slovenski zdravstveni sustav može adekvatno odgovoriti. 

Do sada je u potpunosti oporavljeno nešto više od stotinu slovenskih državljana, a 36 većina starijih osoba s drugim kroničnim bolestima umrlo je od infekcije koronavirusom do sada. Virus se najintenzivnije širio u slovenskim staračkim domovima, kaže za Avaz novinarka i spisateljica, rođena Sarajevka Adrijana Kuci.

Ističe da je Jelko Kacin, glasnogovornik slovenske vlade, rekao da je to dokaz učinkovitosti donesenih mjera, te rekao da će se, ako se nastavi trend, postupno ponovno dopustiti određene aktivnosti odmah nakon Uskrsa, kako bi se normalizirao svakodnevni život.

– Zanimljivo je primijetiti da je Grad Ljubljana otvorio novo sklonište za beskućnike. U sobama zvanim Roman ima dovoljno mjesta za dvadesetak ljudi, pri čemu je pogodno da se zaraze koronavirusom – kaže nam Kuci.

Dodaje da, za razliku od regije, slovensko Ministarstvo obrazovanja još nije izreklo zadnju riječ u vezi s nastavkom školske godine.

– Jedino što se zna jest da studenti neće provesti ljeto u učionicama, a od nekoliko scenarija koje je predložio ministarstvo, najvjerojatnije je da će se školska godina nastaviti početkom lipnja i da će trajati, kako se predviđa, do kraja tog mjeseca. Ovih je dana potvrđeno da će biti maturantski ples, zbog kojeg su mnogi srednjoškolci koji su već mjesec dana ostali sami, poprilično zabrinuti – kaže Kuci.

Za kraj još podsjeća da u Sloveniji nema policijskog sata.

Svima je dopušteno boraviti u malim skupinama do pet osoba, uključujući djecu i starije osobe. Maske i rukavice potrebni su samo u trgovinama i ostalim zatvorenim prostorima. Slovenski državljani, uz rijetke iznimke, pridržavaju se svih nametnutih ograničenja.

 

Avaz.ba
One thought on “Od 12 .04. započinje postupna normalizacija života u Sloveniji!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.