Search
Sunday 26 June 2022
  • :
  • :

Hasan Keranović”'Tradicijo u zaborav nećeš”

 

 

Fotografija macanovici.net.

Da se tradicija očuva od zaborava, ovog puta opet sam pokazao svoju ljubav prema tradiciji. Naime, ovih dana sam neumorno radio i pripremao novi projekat “Snimanje izvornih pjesama” koje je održano  prošle godine na isti datum 06.04.2019. u mom rodnom zavičaju Ponjevići nedaleko od Cazina.

Raditi na očuvanju tradicije i njene vrijednosti, nekad je put težak i trnovit, ali ipak ovaj projekat je uspješno realiziran uz pomoć velikog broja prijatelja i učesnika. Godinama sam sakupljao stare eksponate na razne načine, da bih svoju ljubav prema tradiciji i dokazao, što mnoga djela već o meni govore.

Fotografija macanovici.net.

Uvijek ću se boriti za spas i očuvanje tradicije koju su nam naši preci u amanet ostavili. Ponosno mogu da kažem da je ovo moj novi projekat jedan od posebnih događaja koje ću da dugo pamtim.

 

Organizirao sam snimanje izvornih pjesama sa Izvornom grupom “Kumovi” iz moga rodnog kraja Ponjevići, kao i ženske izvorne pjesme sa članicama Udurženja “Koprivna” iz Koprivne. Snimanje je bilo audio – tonski, koje je snimao moj prijatelj Richard de Boer iz daleke Holandije. Ponosan sam što je gospodin Richard bio moj gost, gdje je uspješno snimao veliki broj izvornih pjesama.Fotografija macanovici.net.

Moram da se zahvalim učesnicima koji su bili na snimanju izvornih pjesama izvornoj grupi “Kumovi” iz mojih Ponjevića, te članicama Udruzenja “Koprivna” iz Koprivne. Bio je to poseban događaj, gdje se mogao na tren osjetiti miris tradicije, običaja, izvornih muških i ženskih pjesama.

Ovom prilikom želim da se zahvalim portalu na medijskoj podršci portalu Macanovici.Net kao i medijskoj kući RTVUSK-a koja je pažljivo snimala sve kadrove snimanja izvornih pjesama u mojoj organizaciji, u mom rodnom zavičaju Ponjevići.Fotografija macanovici.net.

Zahvaljujem se i gospodinu savjetniku gradonačelnika Grada Cazina, gospodinu Jusufu Bajrektateviću na njegovoj velikoj podršci mom volonterskom zalaganju i očuvanju tradicije.Fotografija macanovici.net.

Naravno želim se zahvaliti i članicama Udurženja “Koprivna” koje su dale svoj veliki doprinos u realizaciji moga novog projekta. Svakako se zahvaljujem i firmi EMDE iz Gornje Koprivne koja je također dala svoj doprinos, odnosno bila sponzor snimanja izvornih pjesama.

Hvala svima koji su uvijek podržavali moj volonterski rad i način očuvanja tradicije i njene vrijednosti. A Hasan će i dalje da nastavi putem, putem njegovanja i očuvanja istako je za  naš portal Hasan  Keranović…..

autor Hasan Keranović

macanovici.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.