Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Trebamo li se zabrinuti| GMO hrana već u BiH, izdato 30 naloga za prodaju

Trebamo li se zabrinuti| GMO hrana već u BiH, izdato 30 naloga za prodaju

Agencija za sigurnost hrane BiH donijela je nedavno rješenje kojim se preduzeću WINGS iz Banje Luke odobrava stavljanje genetički modificirane (GM) soje (sojine sačme, op. a.) na bh. tržište, a koja će biti korištena isključivo kao hrana za životinje. 

Štetan trag 

Ovo rješenje, koje važi pet godina, objavljeno je i u „Službenom glasniku BiH“, a u obrazloženju, koje je potpisao Džemil Hajrić, direktor Agencije, navodi se da je Vijeće za genetički modificirane organizme (GMO) nakon razmatranja zahtjeva jednoglasno usvojilo mišljenje da je on u skladu s važećim propisima EU te je Agenciji predložilo donošenje rješenja o odobravanju.

Tragom objave u „Službenom glasniku“ kontaktirali smo članove Vijeća, koji su nam potvrdili da ovo nije prvi odobreni zahtjev za stavljanje genetički modificirane sojine sačme za ishranu životinja na bh. tržište. Član Vijeća Dalibor Ballian, profesor na sarajevskom Šumarskom fakultetu, kazao je da je oko 30 subjekata do sada dobilo takvo odobrenje. 

– Taj proizvod isključivo je hrana za životinje, ekološki je prerađen, provjeren i ima odobrenje EU, tako da ne može ostaviti nikakvog štetnog traga na prirodu, čovjeka i životinje – kazao nam je Ballian.

faksimil

Faksimil rješenja Agencije za sigurnost hrane BiH 

S druge strane, istakao je da stavljanje proizvoda sa GMO za ljudsku upotrebu na bh. tržište za sada ne dolazi u obzir. 

Sistem kontrole 

– Kod nas toga nema. Imamo odličnu kontrolu, sve dobro funkcioniše i nadamo se da će tako i ostati. Mi smo naša pravila vezali uz pravila EU i ako se nekada proizvodi sa GMO za ljude odobre, primjera radi, u Njemačkoj, postoji mogućnost da ih i mi odobrimo. No, znamo da Nijemci sigurno neće odobriti nešto što nije provjereno. Sve dok oni ne odobre, nećemo ni mi – istakao je Ballian. 

 

dalibor-bilan

 Ballian: Odlična kontrola

Na nedavnoj radionici „Značaj i trenutna situacija u vezi sa GMO u BiH“, održanoj u Mostaru, prof. dr. Stojko Vidović, također član Vijeća za GMO, kazao je da su primili i zahtjev da se u našoj zemlji počne zasijavati GM šljiva, otporna na određeni virus.

– Suština je da mi živimo na takvom prostoru gdje ne možemo zabraniti GMO. Proizvoditi ih sigurno nećemo, ali možemo ojačati sistem kontrole – naveo je Vidović. 

Šta je pokazalo istraživanje u BiH

Na radionici u Mostrau, koju je organiziralo Federalno ministarstvo trgovine, u saradnji s Njemačkom agencijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Agencijom za sigurnost hrane BiH, predstavljeni su rezultati istraživanja koje je uradilo Udruženje za zaštitu potrošača iz Tuzle. Istraživanje u BiH koje je obuhvatilo 1.000 potrošača pokazalo je da bi 70 posto ispitanika zabranilo GMO u proizvodnji hrane, a više od 90 posto želi da svako pakovanje proizvoda sadrži informaciju o prisutnosti GMO. 

Autor: M. HODŽIĆ 

 

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.