Search
Thursday 25 July 2024
  • :
  • :

BBC o bosanskom loncu: Vrhunsko jelo i metafora za raznoliku populaciju BiH

BBC o bosanskom loncu: Vrhunsko jelo i metafora za raznoliku populaciju BiH

Na portalu britanske medijske kuće BBC objavljena je reportaža novinara Davida Farleyja koji priča priču o jednom od najpoznatijih jela s balkanskih prostora – bosanskom loncu.

Članak koji nosi naziv Skriveno značenje u posudi gulaša aludira na bosanski lonac koji je, kako piše Farley, nacionalno bosansko jelo i ujedno metafora za raznoliku populaciju BiH koje naseljavaju Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

Svoju priču britanski novinar počinje iz jednog sarajevskog restorana na Baščaršiji gdje se poslužuje bosanski lonac.

“To je nacionalno jelo BiH koje je metafora za raznolikost balkanske zemlje koju u najvećoj mjeri naseljavaju bosanski muslimani (poznatiji kao Bošnjaci), Srbi i Hrvati (s manjom populacijom Jevreja i Roma). Sastojci za ovo jelo kupuju se u supermarketima, a ispostavlja se da mrkve dolaze iz Hrvatske, grašak iz Srbije, tako da se svi mogu pronaći u bosanskom loncu. U bosanskom loncu bilo je janjetine, mrkve, krompira… Bilo je bogato okusima, a meso se odvajalo na dodir viljuške. Inače, većina jela na ovim prostorima je slična”, piše Farley.

Iako isprva djeluje kao sasvim obična zdjela s mesom i povrćem, mnogo toga “pliva ispod površine” u vezi s bosanskim loncem, navodi novinar.

“Nakon rata od 1992. do 1995, i zemlje koja je nekoć bila vrlo mješovita – sa svakim gradom koji je imao i Bošnjake, Srbe i Hrvate – sve se rasulo. Srbi su otišli u novoosnovanu Republiku Srpsku, a Hrvati su migrirali uglavnom u Hercegovinu. Bosna u 2017. je manja od lonca, a veća od TV večere, sa stanovništvom koje je razdvojeno jedno od drugog i u gradovima. Sarajevo, naprimjer, razdvojeno je na muslimanski i srpski sektor, a Mostar je grad u kojem su razdvojeni Bošnjaci i Hrvati“ piše ovaj britanski novinar.

Na kraju svoje reportaže, on zaključuje kako se bosanski lonac ne može nazvati hrvatskim ili srpskim.

„Zato se mora zvati bosanski lonac. Svako s kim sam se upoznao ovdje rekao je isto – najbolji bosanski lonac je onaj koji se napravi u kući”, stoji u reportaži.

Farley svoju priču o bosanskom loncu i načinima njegove pripreme u bh. gradovima završava “zdravicom u nadi da će budućnost donijeti mnogo više ‘malih Bosanaca’ ovoj divnoj i fascinantnoj zemlji”.

 

 

(mojusk.ba)
 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.