Search
Sunday 21 July 2024
  • :
  • :

Izglasan zakon: U Austriji za nošenje burke kazna 150 eura

Izglasan zakon: U Austriji za nošenje burke kazna 150 eura

Austrijskom parlamentu je izglasan zakon kojim se zabranjuje nošenje odjevnih predmeta u javnosti, kojima se potpuno prekriva lice, a prijestupnici će od oktobra ove godine moći biti novčano kažnjavani iznosom od 150 eura za nepoštivanje ove odredbe.

Izglasane zakonske odredbe dio su opsežnijeg integracijskog zakona, na kojem austrijska vlada nastavlja raditi, iako su za oktobar najavljeni vanredni parlamentarni izbori.

Između ostalog, u ovom zakonskom paketu usvojene su odredbe kojima se zabranjuje distribucija Kur'ana, a imigranti su obvezni godinu dana sudjelovati u integracijskom procesu tokom kojeg će učiti njemački jezik i etiku. Ova je mjera usmjerena prema izbjeglicama i tražiteljima azila, za koje postoji procjena kako imaju dobre izglede za ostanak u Austriji.

Od tražitelja azila se također očekuje spremnost na volonterski rad za javno dobro, a oni koji to odbiju automatski će izgubiti stečene povlastice. Ovim bi se zakonskim prijedlogom migrante trebalo učiniti poželjnijim radnicima kod austrijskih poslodavaca.

Autor:MM

 
 
 
macanovici.net
 

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.