Search
Saturday 26 September 2020
  • :
  • :

Promovirana knjiga recepata Udruženja žena „Đul“ – „Krajiška sofra“Video”

BOSANSKA KRUPA – U organizaciji Udruženja žena „Đul“ iz Crvarevca – Velika Kladuša, priredilo je u Domu kulture u Bosanskoj Krupi promociju knjige recepata „Krajiška sofra“. Knjiga recepata je urađena u luksuznom izdanju zahvaljujući sadržaju kojeg su krajiške žene sakupile, selektirale i na kraju, objavile u ovoj knjizi koja ima više od 200 stranica.

Ideju Udruženja žena „Đul“ nisu razumijeli u lokalnoj zajednici a onda se pojavila Bosanskohercegovačka inicijativa za otpornost (BHRI) čije su aktivnosti po posebnim kriterijima usmjerene u odabranim lokalnim zajednicama. Žene Udruženje „Đul“ iz Crvarevca su se prihvatile projekta, okupile su žene iz jedanaest udruženja iz Velike Kladuše, Bosanske Krupe, Cazina, Bihaća i Sanskog Mosta. Na čelu projekta je bila predsjednica udruženja Senajda Mašinović.

-Knjiga je zbirka recepata pa prema tome monografija čiji je zadatak da sačuva krajišku tradiciju, kroz tradicionalnu krajišku gastronomiju, kazao je prof. Amir Sijamhodžić, urednik ovog izdanja knjige. Knjigu je dizajnirao Nermin Nino Kasupović (NDM-Bihać), a štampana je u Atlantiku – Banja Luka.

U knjizi su, fotografije slanih, slatkih jela, zimnica, specifična jela u Krajini, rječnik manje poznatih riječi, kao i slikovni prikaz rada udruženja „Đul“ i njihovih saradnica. Knjiga sadrži više od 200 recepata kao i fotografija.

Planski predviđeni trenutak na ovoj, ali i ostalim promocijama, je darivanje trideset  knjiga posjetiocima koji su došli na promociju u Dom kulture a izvučeni u tomboli sa dobivenim karticama. Inače, članice Udruženja ozbiljno razmišljaju o reprint izdanju jer je printanih hiljadu komada već pri kraju distribucije.

Nakon promocije prisutni građani su degustirali tradicionalna krajiška jela koja su pripremile vrijedne članice udruženja sa područja Unsko-sanskog kantona, posebno domaćini na ovoj promociji, Udruženja žena za održivi razvoj „Vakat“ iz Jezeraskog i UŽ „Jasminka Čaušević“ iz Arapuše. Inače, u projektu su učestvovala slijedeća udruženja, pored nabrojanih domaćina i nosioca projekta: „Sutra je novi dan“ – Velika Kladuša, UŽ „Ruža“ – Majetići (Cazin), UŽ „Koprivna“ (Cazin), Udruženje „Ašik-kaldrma“ – Podzvizd iz Velike Kladuše, UŽ „Svjetlost“ – Vrnograč, UŽ „Mala Kladuša, UŽ „Izvor-Zdena“  Sanski Most i UŽ „Brekovica“ – Bihać. Nudžejma KARAJIĆ/volonterka
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.