Search
Saturday 26 September 2020
  • :
  • :

Održana prva promocija knjige recepata „Krajiška sofra“

VELIKA KLADUŠA – U organizaciji Udruženja žena „Đul“ Crvarevac, sinoć je u prepunoj sali restorana Libertas održana prva promocija knjige recepata „Krajiška sofra“. -Ova knjiga je plod rada članica 11 udruženja sa područja USK-a, koje su nesebično podijelile recepte sa ciljem očuvanja tradicije o očuvanja autohtonih krajiških jela, kazala je Senajda Mašinović predsjednica Udruženja „Đul“ Crvarevac.

Ideja o samoj knjizi rodila se prije otprilike godinu dana, a sa realizacijom projekta se krenulo prije osam mjeseci. Prema riječima urednika izdanja prof. Amira Sijamhodžića, ova knjiga je ustvari kapitalna monografija koja čuva krajišku tradiciju, kroz tradicionalnu krajišku gastronomiju. Kako je istakle predsjednica Udruženja „Đul“, postoji ideja da se ovaj projekat nastavi kroz medijsku prezentaciju krajiških jela, a zainteresiranost za ovako nešto pokazali su i donatori.

Nakon oficijelnog programa, prisutni su mogli degustirati tradicionalna krajiška jela koja su pripremile vrijedne članice udruženja sa područja USK-a.

Nakon prve promocije u Velikoj Kladuši, projektom su predviđene promocije u Bužimu, Cazinu, Bosanskoj Krupi, Bihaću i Sanskom Mostu.

Na 230 stranica knjige mogu se pronaći recepti brojnih slanih i slatkih jela, kao i zimnice. Burek, čilbur, keške, baklava, brdari, đuzlema, čupavci, razni kompoti i sokovi, ajvar i specifična jela u Krajini, samo su neki od recepata kroz koje vas vodi „Krajiška sofra“.

Reprezent.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.