Search
Saturday 26 September 2020
  • :
  • :

Borci petog korpusa dostojanstveno obilježeli godišnjicu slamanja Februarske ofanzive ‘94- Hasin vrh (FOTO)

Fotografija macanovici.net.

Juče je na najdostojanstveniji način obilježena godišnjica slamanja jedne od najvažnijih ofanziva koju je Peti korpus i narod Krajine izvojevao tokom rata 1992-1995. godine.Povodom obilježavanja februarske ofanzive 94 delegacija demobilazini boraca grada Cazina sa čelom savjetnikom grada Cazina gos, Jusuf Bajrakterević su prvo posjetili  mezar  poginolog  borca 〈šehid〉 Mešić Muhamed u mjesnoj zajednici Ćoralići  sa učenje fatihe i sjetili se herojske pogibije šehida Mešić Muhamed  i poručili su da nikad neću biti zaboravljeni dok god bude postajala R B I H,,,,

Fotografija macanovici.net.

 

USK, 8. februara – Februarska ofanziva za pripadnike 5. Korpusa A R BiH, ostat će upamćena po herojskom podvigu slamanja višestruko nadmoćnijeg srpskog agresora, koji je nastojao ovladati Hasinim vrhom i pokoriti grad Bihać, a njegovo stanovništvo dovesti do nestajanja.

Fotografija macanovici.net.

Od 6. do 12. februara 1994. godine, ovo područje, sa svom raspoloživom artiljerijom bivše JNA, pokušalo je osvojiti preko 3000 neprijateljskih snaga, ali su jedinstvenim djelovanjem oko 1800 sanskih, ključkih, bužimskih, krupskih b bihaćkih boraca, doživjeli potpuni poraz. Danas su se na području Grmuško-srbljanskog platoa, ovog događaja, od prije 26 godina, prisjetili preživjeli ratni veterani i njihovi komandanti, a zajedno s njima i predstavnici lokalnih i kantonalnih vlasti.Fotografija macanovici.net.

Stotine i hiljade Krajiških heroja, demobilisanih boraca, njihovih komandanata i naroda Krajine danas je obilježilo ovaj dan i boravilo na Hasinom vrhu.

Ono je što je bilo posebno ove godine, veliki je broj i mladih posjetio ovo mjesto i odao počast najhrabrijima sinovima naše domovine.Fotografija macanovici.net.

Mještani okolnih mjesnih zajednica su se potrudili za odličnu organizaciju i pristup ovome mjestu, a zahvaljujući i slikama naših čitatelja, moći ćete vidjeti kako se u putu prema mjestu obilježavanja na Hasinom vrhu, danas i kahva popila, grah pojeo i uz pjesmu i najiskrenije emocije zahvalnosti naš narod sjetio i odao poštovanje uz poruku da nikada neće zaboraviti herojske dane i ulogu Armije RBiH i njenih najboljih sinova koji su odbranili ovaj kraj i zemlju.

Kolone auta su dolazile iz svih krajiških gradova, od Bužima, Ključa, Velike Kladuše, Sanskog Mosta, Bosanskog Petrovca, do Bihaća, Bosanske Krupe i Cazina.Fotografija macanovici.net.

 

macanovici.net

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.