Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Prijeti nova nestašica pasoša

Prijeti nova nestašica pasoša!

Građani Bosne i Hercegovine, iako su ih čelnici Vijeća ministara BiH i Agencije za identifikacione dokumente (IDDEEA) uvjeravali u suprotno, kako stvari stoje, uskoro neće moći izvaditi nove pasoše, čija farsa sa štampanjem traje već mjesecima!

Sve na čekanju

Da je tako, potvrđuju saznanja našeg lista da banjalučka firma „Muehlbauer“, s kojom je nedavno potpisan jednogodišnji ugovor o nabavci pasoških knjižica, a za što je uredno inkasirala od države 10,9 miliona KM, uopće nema specijalnog papira za štampanje ovih dokumenata, niti je na vrijeme osigurala redovne zalihe.

Nezvanično saznajemo da, iako iz „Muehlbauera“ i IDDEEA tvrde da će izdavanje pasoša, na koje se sada čeka i duže od mjesec i zbog čega su građani opravdano ogorčeni, uskoro biti otkočeno, potpuno je neizvjesno kada će i hoće li u skorije vrijeme ova firma uopće stići nabaviti potrebni repromaterijal.

Saznajemo i da samo narudžba specijalnog papira za štampanje pasoša traje i do 16 sedmica te da je „Muehlbauer“ potpuno nespreman ušao u potpisivanje novog ugovora, a da su u IDDEEA-i sve to znali.

U jeku sezone

U prilog tome govori i podatak da su iz „Muehlbauera“ obavijestili Vijeće ministara BiH kako ih je „iznenadio prevelik broj zahtjeva građana“!?

– Za sada niko ne zna kada će „Muehlbaueru“ stići papir koji su naručili. Ovo sebi ozbiljna firma nije smjela dopustiti da u jeku sezone ostane bez papira – tvrdi naš sagovornik iz Vijeća ministara BiH.

O svemu ovome iz IDDEEA-e se još ne oglašavaju, niti su proteklih dana odgovarali na naše uporne pozive.

Samo u BiH štampaju

Vrlo indikativan je i podatak da se „Muehlbauer“ samo u BiH bavi štampanjem pasoša. Naime, „Muehlbauer“ je registriran kao firma koja proizvodi mašine za ovu vrstu posla, a ne za štampanje. No, to čelnicima IDDEEA-e nije bila prepreka da im daju višemilionski vrijedan ugovor.

 

Autor: M. AŠČIĆ 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.