Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

PLJAČKA NARODA / Ako žele putovati, građani BiH putovnicu moraju platiti 250 KM

pasoši1ČISTA PLJAČKA, IMAMO NAJSKUPLJE PASOŠE U SVIJETU I MALO IM. KAMO OVO VODI, OVAJ NAROD OVE ROBOVE DA SAMO RADE ZA DRŽAVU, I NE DOZVOLJAVAJU SAD SVOJIM ROBOVIMA NI DA PUTUJU, DA NEBI KOJEG ROBA IZGUBILI.

Brojna poslovna putovanja, ekskurzije, izleti… koje su građani BiH planirali posljednjih mjeseci nisu realizirani, a kako stvari stoje, velik broj njih će i godišnje odmore morati provesti na području Bosne i Hercegovine.

Razlog su problemi s bh. putovnicama, na koje stanovništvo upozorava već neko vrijeme, međutim, rješenje, izgleda, još uvijek nije na pomolu. I dalje se na dobivanje dokumenta bez kojeg je nemoguće prijeći državnu granicu čeka i do dva mjeseca.

“Planirali smo putovanje s bebom. Zahtjev za njezinu putovnicu predali smo još početkom ovoga mjeseca, međutim, iz IDDEEA-e su nam rekli kako se tek došlo do drugog koraka izrade, odnosno da putovnica neće biti gotova sigurno još neko vrijeme”, priča nam razočarana majka dvoje djece koja je planirala posjet rodbini. Alternativa joj je, kaže, tzv. brza putovnica koja bude gotova za svega nekoliko dana.

“Riječ je o dokumentu koji košta 250 KM, što mi je u ovom trenutku previše za izdvojiti”, ističe naša sugovornica koja se odlučila putovanje prolongirati za srpanj te se nada kako će do tada problem s putovnicama biti riješen. Međutim, ima i onih koji putovanje iz raznih razloga nisu u mogućnosti prolongirati, zbog čega za putovnicu izdvajaju pet puta više novca nego uobičajeno. Naime, u dva mjeseca država je uzela milijun i pol maraka na putovnicama.

Na novonastalu situaciju žale se i djelatnici MUP-a. Prvi su na udaru razočaranih građana kojima ne mogu pomoći. Pričaju kako na šalterima svaki dan ima ljutitih i razočaranih, da je posljednjih mjeseci “palo” mnogo teških riječi, pa i poneka suza jer dokument nije gotov na vrijeme.

Problema su svjesni i nadležni koji ga pokušavaju riješiti, međutim, zasad, unatoč svim razgovorima s dobavljačem papira, knjižica i čipova za obične putovnice nema, ali nema ni odgovora kada će stići. Naime, cjelokupan postupak izdavanja putnih isprava u BiH otežan je prvenstveno zbog neispunjavanja ugovornih obveza aktualnog dobavljača knjižica za putovnice – tvrtke Muehlbauer d.o.o. Banja Luka, koja će zbog svega morati platiti kaznu Bosni i Hercegovini.

“Svaki ugovor nosi određene posljedice ili penale i Muehlbauer treba podlijegati odredbama toga te početi, kada je u pitanju ovo razdoblje izdavanja putovnica, raditi svoj posao krajnje odgovorno”, poručuje Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH. IDDEEA je već inicirala proceduru financijske naplate. Opomena je otišla prema Muehlbaueru jer ne poštuje, kako tvrde iz IDDEEA-e, stavke iz ugovora.

“Riječ je o vrijednosti financijskih penala u iznosu 0,1% od ukupne vrijednosti ugovora za svaki dan kašnjenja isporuke ugovorene robe. Iznos na koji je potpisan ugovor je 10,997.415 KM s PDV-om”, navodi za  Branimir Gojković, glasnogovornik IDDEEA-e. Što bi značilo blizu 11 tisuća KM dnevno. Ako se uzme u obzir da putovnice kasne proteklih mjesec dana, a najavljeno je da će kasniti i idući mjesec, penali bi mogli iznositi i do 600 tisuća maraka. Međutim, kazna koju će Muehlbauer platiti državi građanima neće vratiti propala putovanja, ni novac koji su izdvojili za brze putovnice.

I dok ljutiti i razočarani građani za tu situaciju krivima smatraju nadležne institucije koje su dopustile da dobavljač kasni s isporukom, resorni ministar odgovornost prebacuje na raniji saziv Vijeća ministara BiH. “Ovo je, moram kazati, jedno nasljeđe prethodnog Vijeća ministara BiH i onih ljudi koji su radili na tome da je Muehlbauer jedini koji može raditi bh. putovnice te nas doveli u ovakvu situaciju”, kaže Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH.

MM

 

macanovici.net

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.