Search
Friday 24 May 2024
  • :
  • :

MUP USK: Normalizacija izdavanja pasoša u drugoj polovini juna

MUP USK: Normalizacija izdavanja pasoša u drugoj polovini juna

Brojni građani koji su predali pasoše prije već uobičajenih gužvi u ljetnom periodu na šalterskim mjestima, na nove putne isprave čekaju duže od mjesec dana. Prema podacima Agencije za identifikacione dokumente, jedan od razloga povećanog broja zahtjeva za izdavanje putnih isprava je problem u postupku javnih nabavki s tenderom na kojem je birana firma koja će izrađivati putne isprave.

Uprkos najavama da je problem sa predstavnicima Muhlbauera rješen i da će se normalizovati isporuka pasoša, do toga nije došlo, zbog čega je  IDDEEA raspisala novi tender za nabavku pasoša vrijedan 25,6 miliona KM.

 
 

Tako se problemi sa isporukom pasoša u Bosni i Hercegovini nastavljaju. Građani na izdavanje putne isprave čekaju i do dva mjeseca. Mnogi od njih zbog toga su morali otkazati već uplaćene putne aranžmane, a neki su čak izgubili dogovorene poslove u inostranstvu. Nakon predavanja zahtjeva, građanima niko ne može garantovati kada će pasoše dobiti, zbog čega su opravdano nezadovoljni.

Saga o kašnjenju pasoša uskoro bi mogla dobiti epilog, informacija je državne Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA). U MUP-u USK ističu da će do normalizacije izdavanja pasoša, prema njihovim saznanjima, doći do druge polovine juna. Najveći broj neodrađenih zahtjeva, su oni zaprimljeni u Bihaću i Cazinu, Sanskom Mostu i Velikoj Kladuši, kaže Hadžera Nezić, administrator u MUP USK.

A do konačne normalizacije isporuke pasoša, građanima koji ne žele čekati, iz državne Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka poručuju da putne isprave mogu dobiti i po skraćenom postupku, za 72 sata, ali i dodatnih 250 KM.

(Izvor: RTVUSK.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.