Search
Wednesday 29 May 2024
  • :
  • :

U Drinu spušteno 3.000 ruža: Obilježena 25. godišnjica stradanja Bošnjaka u Višegradu

U Drinu spušteno 3.000 ruža: Obilježena 25. godišnjica stradanja Bošnjaka u Višegradu

Prošlo je 25 godina otkako su pripadnici srpskih vojnih formacija iz Višegrada pobili i protjerali većinsko nesrpsko stranovništvo, mahom bošnjačko. Tada su mnoga tjelesa bačena u rijeku Drinu, zbog čega značajan dio posmrtnih ostataka nikada neće biti pronađen.Prema podacima Udruženja “Višegrad 92” od maja do septembra 1992. godine u ovom gradu je ubijeno 3.000 Bošnjaka. Porodice još tragaju za posmrtnim ostacima još oko 1000 žrtava.

Preživjele žrtve genocida su prilikom današnjeg putovanja u ovaj grad s ciljem odavanja počasti poginulima u zločinu, bile prinuđene zastati u mjestu Međeđa, zbog postrojavanja povodom 25. godina osnivanja Višegradske brigade VRS u mjestu Draževina.

Ujedno je danas u Višegradu obavljena dženaza ubijenom Omeru Kasapoviću, koji je ubijen 1992. godine, u 48. godini života.

Za ratne zločine u Višegradu Milan Lukić je pravosnažno osuđen na doživotnu robiju, a pred Haškim tribunalom i Sudom Bosne i Hercegovine na zatvorske kazne osuđeni su i Sredoje Lukić (30 godina), Mitar Vasiljević (15 godina), Boban Šimšić (14 godina), Željko Lelek (13 godina), Momir Savić (18 godina), Nenad Tanasković (osam godina) i Novo Rajak (14 godina).

 
 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.