Search
Friday 24 May 2024
  • :
  • :

Saudijska Arabija od SAD kupuje oružje od 110 milijardi dolara

Saudijska Arabija od SAD kupuje oružje od 110 milijardi dolara

Bijela kuća je saopćila da je prvog dana posjete predsjednika SAD Donalda Trumpa Saudijskoj Arabiji dogovorena prodaja američkog oružja vrijednog skoro 110 milijardi dolara tom kraljevstvu koje je tradicionalni saveznik Washingtona.

– Ovaj paket odbrambene opreme i usluga predstavlja podršku dugoročnoj sigurnosti Saudijske Arabije i Zalivskog regiona u svjetlu iranskih prijetnji – naveo je neimenovani zvaničnik Trumpove administracije, prenosi AFP.

On je dodao da će ovom prodajom biti poboljšana saudijska “mogućnost da doprinese antiterorističkim operacijama širom regiona, čime će se smanjiti teret koji se nalazi na vojsci SAD u obavljanju ovih operacija”.

U najavi ovog dogovora Washingtona i Rijada navedeno je da su u tom paketu tenkovi, bojni brodovi, sistemi raketne odbrane, radarska i komunikaciona kao i tehnologija sajber sigurnosti.

000-on2l9

S današnjeg potpisa ugovora u Rijadu

Veći deo paketa odnosi se na ono što su SAD obećale Saudijcima prije dolaska Trampa na vlast.

Navedeno da je Trumpova administracija jučer informirala američki Kongres i da će prodati 500 miliona dolara vrijednu isporuku precizno vođene municije Saudijskoj Arabiji.

State Department je naveo da će municija poboljšati mogućnosti gađanja saudijske vojske, posebno u Jemenu gdje je kritikovana zbog civilnih žrtava u borbi protiv pobunjenika koje podržava Iran.

Američki predsjednik Donald Trump doputovao je u Rijad, prijestonicu Saudijske Arabije, čime je otpočeo svoju prvu međunarodnu turneju otkako je preuzeo predsjedničku funkciju, javljaju agencije 

Autor: Avaz.ba 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.