Search
Monday 24 June 2024
  • :
  • :

Banja Luka: Krv obojila rijeku Vrbas u crveno

Banja Luka: Krv obojila rijeku Vrbas u crveno

Banjalučka gradska inspekcija pokrenula je istragu nakon što su građani prijavili izlijevanje velike količine nepoznate crvene tekućine u rijekama Crkvena i Vrbas.

V. d. načelnika Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman ističe da su predstavnici vodne inspekcije, na prijavu građana, jučer oko 16 sati izašli na teren i utvrdila da je u Crkvenoj i Vrbasu izlivena velika količina crvene tekućine, najvjerojatnije životinjskog porijekla. 

– Po svemu sudeći, izgleda da se radi o ogromnoj količini životinjske krvi, ali ćemo u to moći biti potpuno sigurni tek nakon što Institut za javno zdravstvo analizira uzorke, koje smo uzeli na terenu – naglasio je Kecman. 
Istakao je da se radi o teškom ekološkom incidentu zbog čega će inspekcija poduzeti sve što u njihovoj moći da otkriju počinitelje. 

Kecman je pozvao sugrađane da inspekciji prijave ukoliko posjeduju bilo kakva saznanja ili indicije tko je odgovoran za ovaj incident. 

To se, kako ističe, posebno odnosi na mještane Lauša, pošto prve indicije govore da je tekućina bačena u Crkvenu upravo u ovom banjalučkom naselju, da bi se dalje proširila i u Vrbas. Kecman dodaje da će, bez saradnje s građanima, biti teško utvrditi ko je odgovoran za incident. 

– Ovakvo ponašanje je nedopustivo i gradska inspekcija će poduzeti sve moguće mjere koje nam stoje na raspolaganju, da bi utvrdili ko je, konkretno, odgovoran za incident – navodi Kecman. 

Istovremeno, gradska inspekcija pokrenula je istragu i u vezi drugog ekološkog incidenta, vezanog za lokalitet banjalučke Novoselije. 

Kecman kaže da je inspekcija reagirala nakon što su na društvenim mrežama osvanule fotografije kamiona Gradske čistoće s provučenim crijevom prema Vrbasu. 

– Naši inspektori su već upućeni na teren kako bi, na osnovu tragova na terenu, utvrdili o čemu se konkretno radi, nakon čega će biti pokrenute sve zakonom propisane mjere – kazao je Kecman, piše Fena. 

Prema njegovim riječima, zakon u ovakvim slučajevima propisuje kaznu za preduzeće od 10.000 KM, a ako je riječ o fizičkoj osobi – 500 KM. 

Autor: Fena 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.