Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

USKORO U CAZINU: Prikupljanje potpisa podrške

USKORO U CAZINU: Prikupljanje potpisa podrške učenicima u Jajcu

Bosna i Hercegovina je jedinstven primjer u Europi po tome što u obrazovnom sistemu imate prisutan aparthejd

Djeca različitih nacionalnosti idu na odvojene ulaze u školu, a žicom je dvorište u nekim školama podijeljeno kako djeca ne bi bila zajedno. Nastavni programi su za djecu različitih nacionalnosti drugačiji. Takozvani model “dvije škole pod jednim krovom”

 
 

Uglavnom ovakve podjele odgovaraju jedino političarima za poene u nacionalističkom nadmetanju. Posljednji grad u nizu na udaru nacinoalističke bagre političara je Jajce i njihovi srednjoškolci.

Srednjoškolci Jajca su se odlučili oduprijeti nacionalnoj podjeli škole u njihovom gradu. Prikupljanje Potpisa podrške organizira Asocijacija srednjoškolaca u BiH na području čitave države, a na području Cazina to radi Lokalni tim Asocijacije srednjoškolaca u BiH.

“Želio bih da najavim građanima Cazina da će vrlo brzo, kroz nekoliko narednih dana biti prikupljani potpisi podrške učenicima u Jajcu, koji se bore da idu zajedno u školu, bez etničke segregacije. Ne radi se samo o djeci iz Jajca, već i mnogim drugim krajevima BiH u kojima neki “pametni” umovi pokušavaju da razdvoje dva čovjeka jer se zovu različitim imenima. Ne znate kako možete pomoći ili podržati ovu omladinu? Evo rješenja, potpišite i vi peticiju podrške, da i oni vide da ste uz njih, a i da oni koji žele da ih dijele vide koliko ljudi imaju protiv sebe ! Cazin grade moj, podrži!” Arslan Arnautović, Član lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH.

(Cazin.NET)

 
 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.