Search
Wednesday 29 May 2024
  • :
  • :

Putin oštro: Nećemo nijemo posmatrati ono što Amerika radi

Putin oštro: Nećemo nijemo posmatrati ono što Amerika radi

Rusija smatra posljednji razmještaj američkog proturaketnog sistema u Južnoj Koreji izazovom i neće ostati bez odgovora, izjavio je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin, pojašnjavajući da Rusija ima vlastite vojne kapacitete u regiji.

– To pitanje je predmet velike brige za nas i konstantno to izražavamo decenijama. To je poremetilo stratešku ravnotežu u svijetu. Svijet je, međutim, nijem i ne sluša nas – izjavio je Putin  tokom obraćanja stranim medijima na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u St. Petersburgu u četvrtak. 

– Oni imaju elemente svog ABM sistema na Aljasci i sada u Južnoj Koreji. Trebamo li bespomoćno posmatrati to i iste stvari koje se rade u istočnoj Evropi? Naravno da ne – izjavio je ruski čelnik.

Putin je kazao da Moskva ne vjeruje zapadnim uvjeravanjima da ABM sistem nije usmjeren protiv Rusije i da radi na načinima da to spriječi. To je de facto dio utrke u naoružanju,  dodao je.  

Ruski predsjednik je kazao da su se SAD pozivale na navodnu prijetnju iz Irana kako bi razmjestile svoje ABM sisteme u Evropi, ali da je nuklearni sporazum s Teheranom onemogućio korištenje takvih opravdanja. Dodao je da smatra podjednako sumnjivim opravdanje razmještaja ABM-a u azijsko-pacifičkoj regiji zbog sjevernokorejske prijetnje. 

– Tu se ne radi o Sjevernoj Koreji. Ako Sjeverna Koreja sutra proglasi da prekida sa svojim nuklearnim probama i raketni programom, SAD će nastaviti da postavlja svoje ABM pod nekim novim ili bez ikakvog opravdanja – izjavio je ruski čelnik, prenosi Russia Today.

Autor: Fena 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.