Search
Wednesday 29 May 2024
  • :
  • :

Za zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca 1.200.000 KM

Za zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca 1.200.000 KM

Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) u saradnji s četirima kantona osigurao je 1.200.000 KM za zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca, u okviru projekta zapošljavanja koji je inicirao federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Predstavnici Tuzlanskog kantona (TK), koji je jedan od učesnika projekta sa 100.000 KM, danas su u Sarajevu potpisali Ugovor o realizaciji projektnih aktivnosti.

 
 

TK je prvi potpisao Ugovor, a slijede Srednjobosanski i Zeničko-dobojski kanton koji su osigurali po 100.000 KM za svrhe projekta i Hercegovačko-neretvanski koji je izdvojilo 200.000 KM. Ostatak novca, 700.000 KM osigurao je FZZZ.

Prvi ugovor potpisali su direktorica FZZZ-a Helena Lončar, ministar za boračka pitanja TK-a Fahrudin Skopljak i direktor Službe za zapošljavanje TK-a Senad Muhamedbegović.

Potpisivanju je prisustvovao federalni ministar Salko Bukvarević koji je kazao da šansu za zaposlenje čeka 5.100 djece šehida i poginulih boraca.

– U cijeloj prošloj godini smo radili pripreme za ovaj projekt, ali evo došli smo do jednog dijela realizacije projekta, s TK-om. Ministarstvo nastavlja s ovim projektom, zapošljavanjem djece šehida i poginulih boraca, i zapošljavanja svih drugih boračkih kategorija – istakao je on.

Pozvao je sve ljude koji obavljaju javne pozicije da imaju moralnu i zakonsku obavezu da pomognu djeci šehida te poginulih boraca da se zaposle.

Kazao je da je 2016. dobro krenula u vezi s aktivnostima zapošljavanja. Izdvojio je zapošljavanje više od 60 djece u firmi ”Igman” za jedan dan, namjeru goraždanskih direktora namjenske industrije i kantonalnog premijera Emira Frašte da u ovoj godini nemaju više nijedno dijete iz ove populacije na birou za zapošljavanje i saradnju kantonalnih vlada s FZZZ-om.

– Nadamo se da će narednih godina ovaj projekt, saradnja FZZZ-a i kantona, imati više sredstava od 1.200.000 KM na raspolaganju, a da ćemo u naredne tri godine reći da smo značajno utjecali na smanjenje broja djece šehida i poginulih boraca na biroima – rekao je Bukvarević.

Direktorica FZZZ-a Helena Lončar je pojasnila da je Upravni odbor FZZZ-a krajem maja donio odluku o učešću u projektu za koji je izdvojio za ovu godinu 700.000 KM.

– Prepoznali smo da se radi o nečemu što je dobro, korisno i zato je tako svesrdno prihvaćeno – istakla je Lončar.

Projekt zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca je inicirao ministar Bukvarević s predsjednikom Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Alminom Škrijeljom i predsjednicom Udruge poginulih i nestalih branitelja domovinskog rata HVO-a Jasnom Zlomisić.

(Izvor: Fokus)

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.