Search
Wednesday 29 May 2024
  • :
  • :

Velika Britanija u sjeni terorističkih napada izlazi na vanredne parlamentarne izbore

Velika Britanija u sjeni terorističkih napada izlazi na vanredne parlamentarne izbore

Velika Britanija danas izlazi na vanredne parlamentarne izbore u sjeni brojnih terorističkih napada koji su posljednjih sedmica uzdrmali Otok.

Iako to niko mogao očekivati, svjetski mediji uveliko javljaju da će izbori biti neizvjesni.

Naime, premijerka Theresa May je donedavno najavljivala gotovo sigurnu pobjedu. Ipak, mnogi analitčari sada spominju mogućnost poraza njene Konzervativne stranke. 

Britanija je do izbora bila podijeljena u dva tabora. Dok su jedni osluškivali predizborna obećanja, drugi su pratili odakle prijeti opasnost od terorista.

Terorizam je i promijenio kampanju premijerke May koja je očekivala da će izbori biti svojevrstan referendum na kojem će se potvrditi politika konzervativaca, ali sve se ubrzo pretvorilo u kampanju u čijem samom centru je terorizam i borba protiv njega. Upravo zbog toga i ne začuđuju posljednji potezi britanske premijerke, koja mijenja zakone o poštivanju ljudskih prava. 

Uvode se rigoroznije zatvorske kazne osuđenicima za terorizam, olakšava se deportacija osumnjičenih za terorističke aktivnosti…

– Imamo pravo da ograničimo njihove slobode kretanja kada imamo dovoljno dokaza da znače prijetnju, a nedovoljno za pokretanje sudskog postupka – kazala je May. 

Laburisti su, s druge strane, zaprepašteni ovakvim ponašanjem premijerke.

– Na nama je, dakle, ostalo da branimo slobodu, demokratiju i ljudska prava. Pa mi smo potpisnici Evropske konvencije o ljudskim pravima, ne možemo je tek tako gaziti! Protiv onih koji nam uništavaju demokratiju ne borimo se tako da smanjujemo svoje demokratske vrijednosti  – izjavio je Jeremy Corbyn, šef Laburističke stranke. 

Noć uoči izbora izjave nikad oštrije. Aktuelna vlast predvođena premijerkom tvrdi da Laburisti nisu sposobni ni sebe organizirati, a kamoli voditi državu. Opozicija mnogo konkretnija. Kažu da je upravo May kriva za posljedice terorističkih napada jer je smanjila budžet policije i tako potpisala otkaze hiljadama policajaca. 

Očekuje se da će izlaznost biti vrlo mala, jer birači su zasićeni, kako zbog sve češćih napada tako i zbog činjenice da drugi put u dvije godine izlaze na parlamentarne izbore. Podsjetimo, u međuvremenu su održani i lokalni izbori te referendum o Brexitu.

 

 

Autor: M. M. 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.