Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Vjerovali ili ne: Sjeverna Koreja kritikovala Donalda Trumpa zbog povlačanja iz Pariškog sporazuma

Vjerovali ili ne: Sjeverna Koreja kritikovala Donalda Trumpa zbog povlačanja iz Pariškog sporazuma

Sjeverna Koreja pridružila se velikom broju zemalja koje su osudile američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog njegove odluke da povuče SAD iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Naime, neimenovani dužnosnik ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje za Korejsku centralnu novinsku agenciju (KCNA) oštro je kritikovao Trumpovu “kratkovidnu i blesavu odluku”, upozoravajući da je “globalno zagrijavanje jedan od najtežih izazova s kojim se čovječanstvo danas suočava” i hvaleći Pariški sporazum za pokušaj njegovog zaustavljanja.

Isti je dužnosnik utvrdio kako je povlačenje SAD-a iz sporazuma, koje je Trump obznanio 1. juna, rezultat njegove politike pod motom “Amerika prva” i nerazumijevanja “činjenice da je zaštita okoliša u njihovom vlastitom interesu”.

“Ovo je vrhunac egoizma i moralnog vakuuma koji traži samo vlastitu dobrobit pod cijenu čitavog planeta”, zaključuje se u izjavi dužnosnika.

Pariški sporazum, koji je dogovoren na konferenciji u Parizu 2015., slovio je kao jedno od glavnih postignuća Trumpovog prethodnika Baracka Obame, piše Washington Post. Više od 190 zemalja potpisalo ga je i obećalo dobrovoljno smanjiti emisije stakleničkih planova. Samo dvije zemlje nisu potpisale sporazum: Nikaragva, koja tvrdi da sporazum ne ide dovoljno daleko u zaustavljanju klimatskih promjena, i Sirija, koja je poharana šestogodišnjim građanskim ratom.

U izjavi iz korejskog ministarstva također se povezuje Trumpovo “sebična” stajalište o klimatskim promjenama s američkim protivljenjem sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Odluci Sjeverne Koreje da se, uprkos svojem diplomatskom sukobu s velikim dijelom međunarodne zajednice, pridruži Pariškom sporazumu, vjerovatno je doprinijela i procjena eksperata da je ova zemlja izložena posebnom riziku zbog klimatskih promjena. Prije svega, hronične nestašice hrane u Sjevernoj Koreji mogle bi biti pogoršane sve češćim sušama i poplavama izazvanima globalnim zagrijavanjem.

Autor: (Avaz.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.