Search
Sunday 21 July 2024
  • :
  • :

Vijeće za provedbu mira: Sjedić i Finci ponovo na vrhu liste prioriteta

Ured visokog predstavnika (OHR) će biti zatvoren tek kad budu ispunjeni svi postavljeni uvjeti koji su sadržani u programu “5 + 2”, zaključak je dvodnevne sjednice Vijeća za provedbu mira (PIC), saopćio je visoki predstavnik 

 
 

Valentin Inzko: Mandat OHR-a u BiH je ostao isti FOTO: M. Živojević

Visoki predstavnik Valentin Inzko i njegov zamjenik Bruce G. Berton FOTO: M. Živojević
 
 
 
 
 

Prema njegovim riječima, uloga OHR-a u BiH se promijenila. Čak je i broj ureda, kao i broj osoljba značajno smanjen. Međutim, mandat OHR-a u BiH je ostao isti.

– Volio bih da OHR bude zatvoren što prije, jer bi to značilo da je BiH funkcionalna država. Također, to bi značilo da BiH ima teritorijalni integritet na cijelom njenom području, ali i da više u programu jedne od vodećih stranaka ne stoji da namjeravaju organizovati referendum o otcjepljenju jednog dijela države – istaknuo je inzko.

Vrijedi podsjetiti da uvjeti “5 + 2” sadržavaju zadatke, od kojih su neki već i ispunjeni, kao što su rješavanje pitanja državne i vojne imovine, potpuna provedba Arbitražne odluke o Brčkom, uspostava fiskalne stabilnosti, uključujući i utvrđivanje trajnih koeficijenata za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza, zaživljavanje vladavine prava, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te, što je i najvažniji zadatak, postizanje pune političke stabilnosti u zemlji.

U posljednjih nekoliko godina EU u procesu priključenja BiH insistira na ekonomskim temama, dok su politička pitanja poput presuda “Sejdić i Finci”, “Zornić” i “Pilav” ostavljene po strani. Nakon ove sjednice PIC-a, prema tvrdnji Valentina Inzka, i ova politička pitanja su ponovo vraćena na vrh liste prioriteta o kojima treba da raspravljaju domaće vlasti.

– Ova pitanja su zapravo reaktivirana nakon donošenja odluke u slučaju “Ljubić” pred Ustavnim sudom BiH. Tada se otvorilo pitanje da li treba prvo da se provedu odluke Suda za ljudska prava ili Ustavnog suda BiH. Zaključak je da se u procesu reforme Izbornog zakona trebaju riješiti sva ova pitanja, kako bi se došlo do ravnopravnosti svih građani BiH u okviru izbornog procesa – kazao je Inzko.

S tim u vezi, PIC je pozvao i domaće vlasti da što prije riješe pitanje uređenja Mostara, u skladu s odlukom Ustavnog suda FBiH. Prema Inzkovim riječima ovakva situacija najviše odgovara dvjema najjačim partijama, koje na ovaj način vladaju u Mostaru s minimumom odgovornosti.

– Stav PIC-a je jasan, Mostar treba da ostane jedinstven grad, s jedinstvenom Gradskom upravom te uz određene nadležnosti koje bi pripale lokalnim jedinicama samouprave na nivou nižem od nivoa grada – dodao je Inzko.

Članovi PIC-a su izrazili svoju zabrinutost zbog niza neriješenih problema, kao što je sporo ispunjavanje uvjeta na evropskom putu BiH, sporo provođenje reformske agende, neispunjavanje uvjeta za nastavak proširenog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, koji treba da doprinese fiskalnoj stabilizaciji države te zbog nerješavanja pitanja stabilnog izvora finansiranja za javni RTV servis.

-Svi ovi problemi za direktnu posljedicu imaju odlazak velikog broja mladih ljudi iz BiH, a prema procjenama u zadnje tri godine iz naše zemlje je otišlo oko 100.000 mladih – rekao je Inzko.

Također, članovi PIC-a su istaknuli da nikakvo odlaganje izbora ne dolazi u obzir te da se oni moraju održati 2018. Istovremeno su pozvali sve političare u BiH da ne vode sada izbornu kamapanju, nego da rade posao koji im je povjeren, napomenuvši da predizborna kampanja traje samo 30 dana, a ne 15 mjeseci ili više.

– Želja velikog broj građana BH je da ova zemlja što prije postane punopravna članica EU i domaći političari ne bi trebali da ignorišu tu njihovu želju – napomenuo je Inzko.

U svom obraćanju on je još jednom ponovio osudu koju su članovi PIC-a izrekli zbog održavanja konerta podrške optuženim i osuđenim ratnim zločincima, koji je zakazan u Mostaru.

Zanimljivo je da je, nakon dugo vremena, PIC nakon sjednice izašao s jedinstvenim zaključcima i da niko od članova nije izdvojio svoje mišljenje u vezi s bilo kojim pitanjem

MM
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.