Search
Friday 24 May 2024
  • :
  • :

Upaljeni kandilji na Begovoj džamiji označili početak svetog mjeseca ramazana

l1720171

Prema vaktiji Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH, prva teravija bit će klanjana večeras, dok je prvi dan posta sutra.

U islamskom kalendaru mjesec ramazan najodabraniji je mjesec u godini, u kojem se djela višestruko vrednuju i nagrađuju. To je vrijeme posta, pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur'ana.

Ramazan je mjesec početka objave Kur'ana, blagoslovljenih dana i noći, bitke na Bedru, oslobođenja Mekke i Lejletu-l-kadra. Mjesec u kojem se desilo povezivanje Neba i Zemlje, duhovnog sa materijalnim. To je mjesec spoznaje, duhovnog i intelektualnog uzdizanja čovjeka-muslimana.

l1720138

Povodom mjeseca ramazana, reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović uputio je poruku vjernicima, u kojoj je naglasio da su ramazan i post u njemu prilika da se muslimani podsjete na vrijednosti koje on nosi u sebi – solidarnost, darežljivost i zajedništvo.

– Ovaj mjesec skrušenog ibadeta je svima nama podsjetnik da nas ljudima čini samo naša spremnost da se žrtvujemo za druge, naše bližnje, siromahe i komšije. U vremenu potrošačkog mentaliteta koji vlada svijetom, a koji nas tjera da sreću tražimo u onome što nemamo, i što nismo stekli, ramazan nas podstiče da sreću tražimo u zahvalnosti Bogu na onome što već imamo. Pozivam sebe i vas da prepoznamo Božije blagodati koje su nam date – rekao je reis Kavazović.

26-05-2017-03-reis-ramazanska-cestitka

Kavazović: Pokazati solidarnost

IZ u BiH, kako je naveo, ove godine u fokus svog vjerskog djelovanja stavila je džemat.

– Džemat je ono uže Milostivog oko kojeg se okupljamo u svakoj našoj džamiji i mahali. Naša Zajednica je jaka koliko su jake naše veze, u svakom od džemata, a naša se snaga mjeri našim odnosom prema najslabijim među nama. Kako prepoznajemo blagodati Božije prema nama, prepoznajmo i one druge kojima su one uskraćene, i budimo im na usluzi. Iskoristimo ramazan da ojačamo naš džemat i naše jedinstvo u dobru – naglasio je Kavazović.

l1720128

Poručio je kako “posebno moramo pokazati solidarnost prema našim najslabijim džematima u svakom gradu, a posebno onim povratničkim”.

– Danas kada očekujemo prvi teravih-namaz, molim Uzvišenog da blagodat ramazana i njegov blagoslov osjete svi ljudi a posebno naša braća u domovini, Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori – dodao je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

Ramazan ima 29 dana i završava 24. juna, a dan kasnije nastupa Ramazanski bajram.

(Video: Aldin Tiro)

Autor: D. K. 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.