Search
Wednesday 29 May 2024
  • :
  • :

Trzanska mahala ponovo obasjana kandiljima s Ali-begove džamije

Nakon 24 godine obnovljen arhitektonski biser u Žepču 

Trzanska mahala ponovo obasjana kandiljima s Ali-begove džamije

Trzanska mahala u Žepču s dolaskom ovogodišnjeg ramazana ponovo je obasjana svjetlošću kandilja s obnovljene Ali-begove džamije. Pune 24 godine žepački Bošnjaci čekali su na ovaj svečani događaj. Nakon devetogodišnje obnove ovaj vjerski objekt, koji su 1993. godine do temelja porušili pripadnici žepačkog HVO-a, ponovo je otvorio vrata vjernicima. 

Na proklanjavanju džamija je bila premala da primi sve vjernike, a glavni imam MIZ Žepče Izet ef. Efendić naglasio je da je obnovljena Trzanska džamija biser kulture i tradicije Bošnjaka.

– Obnova ovog vjerskog objekta primjer je jedinstva i upornosti žepačkih Bošnjaka, ali i snage džemata. Žepčaci su kroz obnovu ratom porušenih džamija pokazali kako se vole i čuvaju svoja vjera i tradicija. Obnova Trzanske džamije, koja je koštala skoro milion maraka, bila je veliki poduhvat za malo Žepče, ali je sve uspješno okončano zahvaljujući ustrajnosti i snazi volje vjernika – kazao je Efendić.

izet-ef-efendic

Glavni imam Izet ef. Efendić s vjernicima u obnovljenoj džamiji

Tokom ramazana u džamiji će, osim teravih-namaza, biti klanjani i ostali namazi, a učit će se i mukabele. 

Dugo se čekalo da konačno, uz Prečku, Ferhat-pašinu i Gornjomahalsku, bude obnovljena i Ali-begova džamija. Ovaj arhitektonski biser iz 17. stoljeća jedan je od najstarijih sakralnih objekata te jedini nacionalni spomenik na području općine Žepče.

Autor: R. Ag. 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.