Search
Monday 24 June 2024
  • :
  • :

Umjesto čekanja i gužvi ispred šaltera, dokumenti u BiH bi se mogli plaćati u nekoliko klikova

Umjesto čekanja i gužvi ispred šaltera, dokumenti u BiH bi se mogli plaćati u nekoliko klikova

Izdavanje ličnih dokumenata u Federaciji BiH obavljaju kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova, u manjem bh. entitetu Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a i u Brčko distriktu Javni registar Brčko distrikta. Ovi organi provode upravne postupke i donose konačne odluke, a uplate za lične dokumente se vrše na jedinstveni račun Trezora BiH.Umjesto što bi se uplate prilikom vađenja dokumenata mogle završiti u nekoliko klikova, velike gužve, redovi, čekanja i zastarjele uplatnice još su dio naše svakodnevnice.

Teško izvodivo

Direktor Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač istaknuo je za Klix.ba kako je uvođenje elektronskih uplata u MUP-ove i općine poželjno, ali još teško izvodivo u našoj zemlji.

“Sve inovacije kojima možemo unaprijediti rad i olakšati građanima ostvarivanje njihovih prava te ubrzati procedure, sigurno su potrebne. Međutim, pitanje je koliko je u okviru tehničkih, zakonskih i drugih mogućnosti to izvodivo u BiH. Mi nismo na evropskom nivou. Čim se nešto novo pojavi u Njemačkoj, ljudi se kod nas pitaju što to mi nemamo. Trebamo realno posmatrati neke stvari i raditi na tome da idemo naprijed”, kazao je Lukač.

Kako saznajemo, MUPRS je tehnološki spreman omogućiti korištenje elektronskog bankarstva i elektronsko podnošenje zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata.

“MUPRS se u više navrata obraćao nadležnim institucijama BiH s prijedlogom za omogućavanje elektronskog podnošenja zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata, što uključuje i elektronske uplate. Međutim, odgovor nismo dobili”, kazala nam je Mirna Miljanović, načelnica Odjela za odnose s javnošću MUP-a Republike Srpske.

U MUP-ovima i općinama u Federaciji BiH još nisu pokrenute inicijative za uvođenje elektronskih uplata.

Jednostavno i jeftino

Elektronske uplatnice trebale bi biti svugdje prihvaćene. Prednost internet ili mobilnog bankarstva, kako su nam pojasnili iz Raiffeisen banke, je njihova dostupnost klijentu na bilo kojem mjestu gdje ima pristup internetu.

“Ove usluge su dostupne u bilo koje vrijeme, bez obzira na radno vrijeme banke. Pored toga, jednostavne su za korištenje, a realizacija naloga na ovaj način je znatno jeftinija od onih realizovanih u poslovnici. Dakle, riječ je o savremenim uslugama koje štede vrijeme, ali i novac klijenata”, kazali su nam iz Korporativnih komunikacija Raiffeisen banke.

U nama susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji elektronske uplate prilikom vađenja dokumenata uvedene su proteklih godina. Hrvatska je čak pokrenula i projekt e-građani putem kojeg je moguće elektronski i brzo doći do različitih potvrda, uvjerenja, zahtjeva, naružbi i sl.

 
(Izvor: Klix.ba
 
 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.