Search
Monday 26 February 2024
  • :
  • :

U Crikvenici održan prigodan program povodom obilježavanja “30. godina Džemata Crikvenica”

Džem’at Crikvenica je obilježio 30. godina od osnivanja

U crikveničkom džem’atu je 30.9.2023. održan prigodan vjerski program na kojemu su se imami Medžlisa islamske zajednice Rijeka i muslimani u Crikvenici prisjetili velikih 30 godina postojanja i djelovanja Džem’ata Crikvenica. U mevludskom dijeli programa (učenje u čast i spomen na posljednjeg Vjerovjesnika Muhammeda a.s) zbor Bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice “Jadranski dragulji” uzeo je učešće sa dvije ilahije. Tijekom Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj i odbrambeno-oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini veliki broj izbjeglica je spašavajući živu glavu pronašao utočište i u Gradu Crikvenici. Brzo su se integrirali u sve segmente društva a dobar dio ih je trajno ostao i nastavio sa svojim doprinosom boljitku grada. Valja napomenuti da je u Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj sudjelovalo 25000 Bošnjaka koji su dobrim djelom i muslimani a njih 1200 je dalo ono najdragocjenije a to je život.

 

Po prirodi čovjeka je da se druži i okuplja u zajednice svojih sunarodnjaka pa je tako tih ratnih godina došla i ideja da se formira Džemat Crikvenica kao manja organizacijska jedinica unutar Medžlisa islamske zajednice Rijeka. Kupljen je stan u naselju Dramalj u Vukovarskoj 72 koji je preuređen u molitveni prostor a sam ugovor o istom je sklopljen 13.9.1993. pa taj datum uzimamo za službeni početak iako se vjerski život muslimana na ovom području počeo daleko ranije organizirati. Danas su muslimani Crikvenice gradbeni dio svakog segmenta društva, djeca islamske vjeroispovijesti imaju islamski vjeronauk u školama Vladimira Nazora i Zvonka Cara te mješovitoj srednjoj školi dr. Antuna Barca. Svjedoci smo a osobito tijekom turističke sezone da imamo realne potrebe za većim prostorom kako bi turisti muslimani ostajali na crikveničkoj rivijeri i dobivali tako zaokruženu turističku ponudu

Hrvatska je druga europska zemlja koja je priznala islam kao službenu religiju i to samo četiri godine nakon Austro-Ugarske koja je to učinila 1912. godine. Hrvatski Državni Sabor je 1916. godine priznao islam, a 2002. godine je postignut i potpisan Ugovor između Vlade RH i Islamske zajednice, čime su obje strane unaprijedile odnose o zajedničkim interesima. Muslimani u Hrvatskoj danas imaju iskustvo zajedničkog života i uređenog odnosa između države i Islamske zajednice koji je model za mnoge zemlje u Europi i šire. Muslimani u Hrvatskoj kroz povijesni pregled sudjeluju u gospodarskom, znanstvenom, političkom, kulturnom, sportskom i svakom drugom segmentu života, čineći Hrvatsku boljom, naprednijom i prepoznatljivom.

Dolaskom stalnog imama i dobivanjem većih i boljih prostorija vjerski život muslimana u Crikvenici bi bio podignut na viši organizacijski nivo. Džemat Crikvenica zbog širokog prostora, a velikog broja muslimana koji se bave nekom djelatnošću (ugostiteljstvo, građevinarstvo, trgovina i dr.) mogao bi postati izuzetno dinamičan džemat

S obzirom na to da je “Jadran d.d” već odavno dobio halal certifikat, dolaskom gosta muslimana javljaju se i veće potrebe za umrežavanjem našeg centra u Dramlju u turističku ponudu Crikvenice jer svjetske turističke statistike potvrđuju da gosti iz zemalja koje drže do halal ponude troše u prosjeku i do 500 dolara više od drugih turista. Tri hotela od firme Jadran d.d nude halal uslugu i još nekoliko ugostiteljskih objekata kao što su Tržnica grill i Kebab Crikvenica.

Video i fotografije pogledajte u nastavku članka…

Slijede fotografije:

Crikvenica.hr
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.