Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Sultan Ahmedova ili Čaršijska džamija blista u starom sjaju

Sultan Ahmedova ili Čaršijska džamija blista u starom sjaju

ltan Ahmedova džamija, u narodu poznatija kao Čaršijska, najstarija je džamija u Zenici. Ne zna se tačno kad je izgrađena, a najstariji podaci govore da je obnovljena 1506. godine, što znači da je napravljena ranije. Danas je ona pod zaštitom države i nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine.

Srušena do temelja

Ekipa “Avaza” posjetila je ovu prelijepu građevinu, koja je odoljela vremenu i mnogim nesrećama koje su je zadesile. Hafiz Enes efendija Beganović 18 godina je imam u ovoj džamiji i kaže da je ona ispočetka nosila naziv Sulejmanija, a od 1703. nosi današnji naziv.

– Podignuta je u ime sultana Sulejmana Kanunija. Za vrijeme upada Eugena Savojskog u BiH 1697. godine do temelja je srušena. I najvjerovatnije je da je sadašnji izgled iz tog perioda, dakle iz 1703. godine, kada su je obnovili unuci sultana Ahmeda i po njemu je nazvali – govori ef. Beganović.

dzamija-11

Obnovljena je i unutrašnjost Sultan Ahmedove džamije (Foto: J. Hadžić)

Kada je 1869. velika poplava pogodila Zenicu, tada su svi zidovi, osim zida uz munaru i same munare, bili porušeni. Obnova je trajala tri godine. Nakon toga je doživjela još jednu obnovu 1941., a iz novijeg vremena, 1986. i posljednji put 2011. godine.

efendija-1

Ef. Beganović: Već 18 godina imam

– Dotrajali su bili vanjski drveni stubovi na sofama, kao i same sofe, koje su bile od drveta. To smo sve zamijenili trajnim kamenom. Izmijenili smo i krov. U unutrašnjosti objekta smo, također, imali manje radove. Skinuli smo sve boje s kamena i drvenih stubova i džamiji vratili stari sjaj – kaže Beganović.

Podno grijanje

Lani je u džamiju uvedeno podno grijanje, a trenutno se radi ograda oko nje. Na prostoru Medžlisa Islamske zajednice Zenica danas postoji 75 džamija, a ovo je jedina koja nosi naziv po nekom sultanu. Također, ona je centralna džamija za ovaj medžlis. Tokom ramazana, u njoj se uči centralna hafiska mukabela u Zenici.

Mezari u haremu i porodica Čaršimamović

U haremu džamije nalazi se mezarje u koje se godinama već niko ne ukopava. Kako kaže ef. Beganović, u mezarima kraj ulaza u džamiju ukopani su imami i znamenitiji Zeničani. Zanimljivo je da su od kraja osmanskog perioda pa do pred Drugi svjetski rat imami ove džamije bili samo članovi porodice Čaršimamović.

U medresi zajedno sjedili dječaci i djevojčice

Prekoputa džamije nekada je bila i Sultan Ahmedova medresa, u kojoj je danas smješten Medžlis IZ Zenica.

– Interesantno je da je, za razliku od svih drugih medresa širom islamskog svijeta, ovo bila jedina u kojoj su zajedno u razredu sjedili dječaci i djevojčice. Samo su dječaci bili naprijed, a iza njih su sjedile djevojčice. Također, kao veliki znak multietičnosti, veliki broj profesora koji su predavali u ovoj medresi, bili su nemuslimani – govori ef. Beganović.

 

Autor: E. DRAGUNIĆ 

 

 

macanovici.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.