Search
Thursday 25 July 2024
  • :
  • :

Godišnjica slavne Bitke za ranjenike: Spušteno 74 karanfila s mosta u rijeku Neretvu

Godišnjica slavne Bitke za ranjenike: Spušteno 74 karanfila s mosta u rijeku Neretvu

Organizaciji SABNOR-a BiH, SABNOR-a Jablanica, Društva „Josip Broz Tito“ Jablanica, te Muzeja „Bitka za ranjenike na Neretvi“ u Jablanici je započelo obilježavanje 74. godišnjica slavne Bitke za ranjenike na Neretvi.

Bila ja to najhumanija bitka u Drugom svjetskom ratu za spas više od 4.000 ranjenika, te na desetine žena i djece koju su protiv fašista vodile i dobile partizanske jedinice.

Obilježavanje 74. godišnjice je upriličeno u Muzeju „Bitka za ranjenike na Neretvi“, a u Jablanici se povodom toga okupio veliki broj gostiju iz BiH i regije.

Upriličena je i manifestacija „Cvijet za ranjenike“ u sklopu koje je spušteno 74 karanfila s mosta u rijeku Neretvu, a otvorena je i izložba „Historijska pruga kroz historijske izvore“.
Pored spomenutog, planiran je i koncert za mlade, te prikazivanje dokumentarnog filma „Golim rukama“, autora Hajrudina Šibe Krvavca.

Pokrovitelji manifestacije su Federalno ministarstvo za pitanje boraca i invalida Obrambeno-oslobodilačkog rata, SABNOR BiH i općina Jablanica.

Ovom prilikom su predsjednik Demokratske fronte, Željko Komšić i predsjednik Socijaldemokratske partije, Nermin Nikšić polaganjem vijenca, zajednički odali počast borcima Narodno oslobodilačkog rata uz povike prisutnih: “Živjela ujedinjena ljevica”.

zeljko

Veliki broj članova ovim su još jednom pokazali da se ideja Demokratske fronte temelji na ideji antifašizma i da će tako ostati do kraja, saopćeno je iz ove stranke. 

MM
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.