Search
Wednesday 19 June 2024
  • :
  • :

Dan džamija: Na današnji dan srušena je banjalučka ljepotica Ferhadija

Dan džamija: Na današnji dan srušena je banjalučka ljepotica Ferhadija

Na današnji dan, u ranim jutarnjim satima, prije 24 godine, zločinci su srušili jednu od najljepših džamija u Evropi, Ferhat-pašinu ili Ferhadiju u Banjoj Luci, a njeni ostaci ubrzo potom odvezeni su na deponiju smeća.

Time je simbolično 7. maj u kalendaru Islamske zajednice u BiH ozvaničen kao Dan džamija u BiH, a ovogodišnja manifestacija nosit će naziv “Dan džamija i džemata”, rekao je za Avaz.ba muftija banjalučki Osman ef. Kozlić.

– U mnogo gradova u BiH, od juga do sjevera, od zapada do istoka, bit će obilježen ovaj datum raznim manifestacijama, okruglim stolovima, svečanostima. U Banjoj Luci će biti upriličena jedna edukacija za imame, odnosno vjeroučitelje s područja muftijstva, a u Ferhat-pašinoj džamiji bit će upriličen vjerski program – kazao je ef. Kozlić.

ferhadija

Danas je i 16. godišnjica od ubistva Murata Badića iz Cazina koji je nastradao u velikim neredima srpskih ekstremista prilikom pokušaja polaganja kamena temeljca za obnovu Ferhadije 2001. godine.

– Bit će predata hatma, koja je proučena od strane banjalučkih imama, a pred dušu rahmetli Badića koji je mučki ubijen 2001. Prisjetit ćemo se njegove žrtve, proučit ćemo tevhid i bit će upriličena dodjela  vakufnama određenim vakifima – kazao je ef. Kozlić.

Ovaj datum, istakao je, nastavit će se obilježavati i podsjećati da ovo zlo kulturocida nikada više i nikome ne padne na pamet da ponovi zločin i uništavanje vjerskih objekata. Sedmi maj treba da služi kao podsjetnik na sve ono što smo prošli i da je nekad neko htio ukloniti dokaz postojanja Bošnjaka na ovim prostorima.

kozlic

– Iako je tužno sjećanje na rušenje Ferhadije, taj datum nas nadahnjuje da se prisjetimo svih džamija, svih Božijih hramova i naših obaveza prema njima. Kako se obnova naših sakralnih objekata privodi kraju, vrijeme je da se okrenemo budućnosti, našem džematliji i da zajedno s njim radimo na poboljšanju uslova života. Bit će teško jer su mnoge naše džematlije razasuti po bijelom svijetu, a isto tako trebamo popravljati međuljudske odnose, graditi bh. društvo da postavimo temelje kako je imalo nekada. S jedne strane, važna je prošlost da se nikada ne zaboravi, ali trebamo se okrenuti ka budućnosti i graditi međuljudske odnose – kazao je ef. Kozlić.

Srušeno 614 džamija

Tokom agresije na BiH, srušeno je 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vaufskih objekata. Vojska Republike Srpske (VRS) potpomognuta iz Srbije srušila je 534 džamije, a ekstremisti Hrvatskog vijeća obrane (HVO), pa i Hrvatske vojske (HV), još njih 80. Uništeno je ili oštećeno više od 80 posto od 1.144 džamija koliko ih je prije agresije bilo na prostoru BiH.

Autor: E. Ma. – See more at: http://www.avaz.ba/clanak/290721/dan-dzamija-na-danasnji-dan-srusena-je-banjalucka-ljepotica-ferhadija#sthash.N2qKMygE.dpuf
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.