Search
Monday 25 September 2023
  • :
  • :

Školarine poskupljuju i do 50 posto, mogući studentski protesti

 

Školarine poskupljuju i do 50 posto, mogući studentski protesti

Predajom dokumenata za mjesec dana u Bosni i Hercegovini počinje upis na fakultete. Na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA) bit će mjesta za nešto više od 6.000 brucoša, koji će za studij morati izdvojiti više novca od onih koji već imaju indekse.

Senat najvećeg univerziteta u državi, naime, na sjednici u srijedu donio je odluku kojom se predviđa poskupljenja školarine za sve fakultete, u prosjeku za 20-30 posto, pa bi na nekim fakultetima školarina mogla iznositi i do 10.000 KM.

Odluka Vlade

To je za „Avaz“ potvrdio Merim Serdarević, novoizabrani predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, navodeći da bi na nekim fakultetima školarine mogle poskupjeti i do 50 posto. Kako navodi Serdarević, školarine na UNSA-i s ovim poskupljenjem bit će više nego na privatnim fakultetima.  

serdarevic-1

Serdarević: Borit ćemo se

– Za strane državljane cijena studija bi se sa 1.500 podigla na čak 4.000 KM, dok bi na prirodno-matematičkoj grupi fakulteta cijena za vanredne studente umjesto dosadašnjih 900 bila povećana na 1.300 KM – pojašnjava Serdarević.

On je kazao da studenti takvo nešto neće dozvoliti te da će se svim sredstvima boriti da se to ne desi. Ne isključuje ni mogućnost protesta.

– Mi smo se najoštrije usprotivili toj odluci. Nadamo se da će Vlada KS, koja daje saglasnost na takav prijedlog, to spriječiti – kaže Serdarević.

Bez odgovora

Navodi da bi se, ako bi ostala ovakva odluka Senata, dvostruko smanjio broj studenata na UNSA-i, jer mnogi ne bi mogli platiti toliko visoke školarine.

faksimil-1

Faksimil odluke o visini školarina

– Ljudi i sada dižu kredite da bi djecu slali na fakultet. Ovakva odluka Senata urušila bi obrazovni sistem u BiH. Takvu odluku pravdaju time da treba nabavljati novu opremu, obnavljati fakultete, a niko ne spominje smanjenje plaća – kaže Serdarević.

Iz Rektorata UNSA-e jučer nisu odgovorili na naš upit zbog čega će poskupjeti školarina

Najviše mjesta na Filozofskom fakultetu

Upis na fakultete najvećeg univerziteta u državi ove godine bit će teži, s obzirom na to da su upisne kvote na većini fakulteta smanjene, posebno na onim fakultetima za kojima  godinama vlada najveće interesiranje. Na prvom mjestu to su Pravni, Elektrotehnički, Ekonomski, Medicinski, Mašinski… fakultet.

Za maturante će i ove godine, kako saznajemo, najviše mjesta biti na Filozofskom fakultetu, a najmanje na akademijama likovnih i scenskih umjetnosti te Šumarskom i Veterinarskom.

 

Autor: A. NUHANOVIĆ – F. MUSTAFIĆ – See more at: http://www.avaz.ba/clanak/290715/skolarine-poskupljuju-i-do-50-posto-moguci-studentski-protesti#sthash.f776ZgkD.dpuf
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.