Search
Friday 24 May 2024
  • :
  • :

ŠG “Birač” uništilo im put izvlačeći stabla, a sad ga ne popravljaju

ŠG

Povratnici u zasoku Baručići, kao i ostali mještani Đevanja kod Zvornika, dva mjeseca muku muče kako da stignu do svojih kuća, jer im je Šumsko gazdinstvo “Birač”, izvlačeći šumu, potpuno uništilo jedini prilazni put. Da situacija bude gora, ŠG Birač” sporazumom je garantiralo popravak puta, ali je nasut materijal u kome više ima zemlje nego kamena pa je na putu blato, a voda se s njega slijeva pravo u dvorišta kuća. 

Mještani Đevanja kažu da su se obraćali lokalnim i republičkim inspekcijama, ali još nisu dobili nikakv odgovor niti se promijenilo stanje na terenu. Mirza Karić, jedan od povratnika u zaselak Baručići, kaže da je najgore što su im uništili dio puta koji su oni sami finansirali.
 
– Nas dvadesetak domaćinstava povratnika finansirali smo svojim novcem tridesetak metara puta prema našim kućama od magistralnog puta do skretanja prema Baručićima. Sada je užasno pogledati u kakvom se stanju nalazi. Ja sam isjekao dvije gume na ovom putu i svaki put nakon prolaska kamiona, morao sam popravljati put da mogu ući u avliju – rekao je Karić. 

mirza-karic

Karić: Popravljali put

Mještanin Cvijetin Mićić kaže da su sa ŠG “Birač” potpisali sporazum da se, nakon završetka radova, put vrati na staro stanje. 

– Ništa od toga se nije desilo. Oni su na put nasuli više zemlje nego kamena. Napravili su nam kontrapadove pa nam se sada voda, umjesto kanalima, koje uopće nisu prokopali, vraća prema kućama. Što je još gore, voda teče niz put i potpuno ga uništava – govori Mićić.

Obećali rekonstrukciju

Milomir Kurtuma, direktor ŠG “Birač” Vlasenica, kaže da je put, nakon izvlačenja šume, nasut čvrstim materijalom. 
 
– Za to smo angažirali “Tehno metal” i “Zvornik puteve”. Naša je obaveza da taj put uradimo, a problemi su vjerovatno nastali nakon posljednjih padavina. Već naredne sedmice naša komisija, sa mnom na čelu, otići će u Đevanje kako bismo sagledali situaciju i, u dogovoru sa mještanima, ponovo uradili put – rekao je Kurtuma.

Autor: Z. KULJIĆ 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.