Search
Sunday 21 July 2024
  • :
  • :

Ramazan je prilika da budemo milostiviji prema drugima, da se družimo i poštujemo!

 Ramazan je prilika da budemo milostiviji prema drugima, da se družimo i poštujemo!

Muslimani širom Bosne i Hercegovine dočekali su najdražeg gosta, mjesec ramazan. U posebnoj atmosferi ovaj odabrani mjesec dočekali su i vjernici u Zenici, o čemu smo razgovarali s Jakubom ef. Salkicom, glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Zenica. Kako nam je rekao, uvjeren je da su vjernici spremno dočekali ramazan, o čemu svjedoče brojne posjete u džamijama na namazima i mukabelama.

Posebna atmosfera

– Osjete se posebna atmosfera i duhovni preobražaj na ljudima, pogotovo na mladima, što svjedoči da muslimani Zenice, ipak, imaju dobro usklađen ibadetski život u ovom mjesecu – kaže on.

Ističe da je svaki novi ramazan i nova bezgranična milost Gospodara svjetova svojim robovima, nova prilika za oprost grijeha i popravljanje stanja u našim srcima i djelima.

Budući da živimo u modernom dobu, potisnute su mnoge vrijednosti koje su naši preci prenosili s generacije na generaciju. I efendija Salkica smatra da su određene vrijednosti zapale u krizu.

– Istina je da živimo u postmodernom dobu, kada su određene vrijednosti, posebno moralne, zapale u krizu, odnosno pojavila se ekspanzija nemorala. No, to nikako ne znači da su poljuljane određene vrijednosti i propisi posta – navodi Salkica.

Govoreći o vrijednostima i značaju ramazana za zdravlje i duh čovjeka, on ističe da ramazan kroz ibadet ima dvije važne dimenzija – etičku i socijalnu.

– Post ima posebnu dimenziju takvaluka – bogobojaznosti, gdje čovjek, radi Božije milosti, ne samo da se kloni zabranjenih radnji, naprotiv, on tokom posta napušta i one radnje koje su mu prije posta bile dozvoljene. Također, post je svojevrstan filter, kada čovjek pročišćava organizam apstiniranjem od hrane i pića – kaže ef. Salkica.

Ibadetska dimenzija

Za sami kraj, efendija Salkica uputio je ramazansku poruku svim muslimanima u BiH, poručivši kako je ramazan mjesec bez šejtana, čovjekovog najvećeg neprijatelja.

– Ramazan je prilika da budemo milostiviji jedni prema drugima, da se međusobno družimo i poštujemo. Osim ibadetske dimenzije, pokornosti Bogu, izgradimo kod sebe i drugu dimenziju međuljudske otvorenosti i trudimo se da to zadržimo i poslije ramazana – kaže Salkica.

Bogat vjerski program

Medžlis Islamske zajednice Zenica i ovog ramazana organizira niz aktivnosti, počevši od edukativnih, preko zabavnih i rekreativno-sportskih pa do društveno-humanitarnih.

– Vjerski programi, poput mukabele s naglaskom na hafisku mukabelu u Čaršijskoj džamiji, predavanja za žene, obilježavanja značajnih datuma hidžretskog kalendara, kratkih predteravijskih besjeda imama te “Ramazanski muhabbeti” na otvorenom samo su neki od programa – kaže ef. Salkica.

 

 

Autor: D. PAŠALIĆ 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.