Search
Friday 24 May 2024
  • :
  • :

Sa radom počela Paneuropska konferencija: Multietnička BiH kao dio Evrope

Na međunarodnoj konferenciji u Bihaću bit će održana tri panela na kojima će više od 120 sudionika govoriti o trenutnoj situaciji u zemlji

U organizaciji Paneuropske unije BiH u Bihaću je jučer počela međunarodna konferencija o temi Bosna i Hercegovina: Korak do statusa zemlje kandidata – Možemo li ubrzati proces?

Članstvo u EU

Na međunarodnoj konferenciji u Bihaću bit će održana tri panela na kojima će više od 120 sudionika govoriti o trenutnoj situaciji u zemlji, regiji i Europi, integracionim izazovima te o ispunjavanju uvjeta za kandidatski status Bosne i Hercegovine.

U ime gradske uprave Bihaća prisutnim zvanicama obratio se Davor Župa, predsjedavajući GV Bihać, kazavši da da je nesumnjivo interes BiH članstvo u EU, ali je i interes EU da upravo ovakva BiH, multietnička, multikulturalna i multikonfesionalna bude dio Evrope, jer BiH, bez obzira na nemile događaje iz prošlosti ipak ujedinjuje narode različitih kultura i religija što je današnjoj Evropi itekako potrebno.

 Učesnici će zajednički donijeti Deklaraciju - Sa radom počela Paneuropsku konferencija: Multietnička BiH kao dio EvropeUčesnici će zajednički donijeti Deklaraciju
“Grad Bihać je, kao otvorena lokalna zajednica, već odavno uočio potrebu i interes za integracijama, te unutrašnjoj i međunarodnoj suradnji. Svi trebamo naći i prepoznati u tome svoj vlastiti interes, što je najbolji stimulans za rješavanje različitih problema koji će se očekivano javljati. Ono što za sve nas predstavlja veliki problem je depopulacija ovih naših prostora. Posebno zabrinjava činjenica da nam veliki broj mladih, obrazovanih, sposobnih kadrova odlazi u Evropu, upravo tražeći način da zadovolje spomenute interese, kazao je predsjedavajući Župa.

Deklaracija

Učesnici će zajednički donijeti Deklaraciju koju će po završetku konferencije uputiti vlastima Bosne i Hercegovine i predstavnicima međunarodne zajednice. Bihaćka konferencija održava pod pokroviteljstvom Vlade Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća, a glavni partner skupa je Fondacija Konrad Adenauer – Predstavništvo u Bosni i Hercegovini.

Partneri su i Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Fondacija Robert Schuman

mm

 

 

macanovici.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.