Search
Thursday 25 July 2024
  • :
  • :

PČELARI: Sretan 20. maj – Svjetski dan pčela

PČELARI: Sretan 20. maj - Svjetski dan pčela

20. maj se u svijetu obilježva kao dan pčela

Pčele su leteći kukci, bliski srodnici bumbara, a dalji osa i mrava. Nalaze se na svim kontinentima osim Antarktike i ima ih približno 20 000 vrsta. Hrane se nektarom i peludom. Nama najpoznatija je pčela medarica. Interesantno je da pčela vidi samo žutu i plavu boju te ultraljubičastu koju čovjek ne može da vidi. U pčelinjoj zajednici se nalaze tri vrste pčela : matica, radilica i trut.

Matica je jedina spolno zrela ženka u pčelinjem društvu, a jedno pčelinje društvo može imati samo jednu maticu. Njen zadatak je nošenje jaja, a dnevno može položiti 2500-5000 jaja. Iz oplođenih jaja se razvijaju ženke (radilice, matice) a iz neoplođenih trutovi.

Radilica je također ženka ali sa zakržljalim jajnicima, pa se iz njenih jaja izlegu samo trutovi.

Trut je mužjak pčele i njegov razvoj iz ličinke traje najduže, vrlo je velik i ne može se sam hraniti već ga hrane radilice.

Pčele su od izuzetne važnosti u našem životu jer nam pružaju blagodat ( med ) od kojeg dobijamo razne proizvode koji su veoma korisni za naše zdravlje.

U Cazinu imamo mnoge proizvođače meda i drugih pčelinjih proizvoda, najpoznatiji je brendirani kestenov med. Pčelarenjem se bavi preko 200 domaćinstava koji imaju više od 5000 košnica. Udruženje pčelara “Kesten” organizovano okuplja oko 80 pčelara. Interese pčelara zastupa i Savez pčelara Unsko-sanskog kantona. Unazad par godina u Cazinu se održava i „Cazinski sajam meda“.

Danas pčelama prijeti izumiranje jer nesavjesni poljoprivrednici koriste pesticide (sredstvo za zaštitu bilja) na svojim poljima.

Mogli smo čuti i vidjeti takve situacije upravo i kod nas, gdje pogotovo malinari da bi zaštitili svoje zasade koriste pesticide te tako se dešava pomor pčela, a zaboravljaju da bez pčela nema ni malina jer je ona ta koja ih oprašuje i time se očituje njezina još jedna velika važnost za čovjeka.

Ovom prilikom apelujem svim poljoprivrednicima koji koriste ovakva sredstva da to rade umjereno i u vremenima kada pčela nije aktivna.

(CazinNet)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.