Search
Friday 19 July 2024
  • :
  • :

15 miliona stanovnika Istanbula strijepi od smrtonosnog potresa: Imat će tek nekoliko sekundi da se spase

15 miliona stanovnika Istanbula strijepi od smrtonosnog potresa: Imat će tek nekoliko sekundi da se spase

Veoma jak zemljotres magnitude sedam ili čak više od toga uskoro bi mogao pogoditi Istanbul, upozoravaju naučnici. Epicentar tog potresa u Sjevernoj anatolijskoj tektonskoj zoni mogao bi biti odmah do grada, kako predviđaju sadašnje prognoze.

To bi moglo biti kobno za ovaj turski grad koji ima više od 15 miliona stanovnika, a koji svakodnevno posjećuju tisuće turista. Znanstvenici su upozorili da bi upozorenje na potres moglo doći tek nekoliko sekundi prije podrhtavanja, piše Daily Mail.

Opseg takve seizmičke prijetnje Istanbulu ovisi o tome koliko su jako tektonske ploče isprepletene i gdje će potres najviše udariti. Istraživanje Marca Bohnhoffa s Njemačkog instituta za geoznanost tvrdi da bi idući veliki potres mogao nastati u istanbulskom istočnom Mramornom moru.

– To je istovremeno dobra i loša vijest za grad s više od 15 miliona stanovnika – kaže dr. Bohnhoff i dodaje da je dobra vijest da bi u tom slučaju širenje rascjepa išlo prema istoku, što znači, dalje od grada, no loša je vijest da će upozorenje da potres stiže doći tek nekoliko sekundi prije.

UN procjenjuje da će potres magnitude između 7.5 i 7.7 u najgorem slučaju ubiti između 70 i 90 hiljada ljudi. Procjenjuje se da će troškovi šteta biti gotovo 40 milijardi dolara, a bez domova će ostati 500-600 hiljada ljudi.

U toj se tektonskoj zoni nije dogodio jači potres od 1766., no prema povijesnim zapisima, ona se širi svakih 250 godina. Posljednji potres u Istanbulu bio je magnitude 7, a dogodio se 1894. godine. Tada je poginulo 1.349 osoba.

Rana upozorenja iznimno su važna kako bi se mogla ugasiti ključna infrastruktura u gradu i blokirati promet tunelima i slično. U zapadnom dijelu tektonske zone dvije tektonske ploče puze jedna nad drugom vrlo sporo. Tokom tog procesa događaju se manja podrhtavanja u različitim vremenskim razmjerima, prenosi Net.

Istočnije i bliže Istanbulu, ta podrhtavanja nisu bila zabilježena, a čini se da su tektonske ploče potpuno blokirane. To dovodi do nakupljanja tektonske energije i povećava vjerojatnost potresa na tom području.

Naučnici su zaključili da ispod Mramornog mora postoje dvije tektonske ploče koje se polako miču jedna uz drugu i akumuliraju energiju kao da su potpuno blokirane. U tom slučaju znanstvenici imaju i dobre i loše vijesti, kaže dr. Bohnhoff.

Dobra bi vijest u tom slučaju bila da bi upozorenje moglo stići ranije, a loša je vijest da bi u tom slučaju rascjep išao u smjeru Istanbula, što bi značilo puno jači potres, nego što je predviđeno.

Autor: Avaz.ba 

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.