Search
Monday 30 January 2023
  • :
  • :

Porodica Rošić ugostila delegaciju Turske i gradonačelnika Cazina te predstavila značaj pčelarstva

U Cazinu ovih dana boravi delegacija turskog grada Kahramanmaraš na čelu sa zamjenikom načelnika ove općine. Cilj posjete je prikupiti na licu mjesta što više informacija o privrednim i poljoprivrednim potencijalima našeg područja radi uspostave ekonomske saradnje između dva grada.

Inače, Kahramanmaraš je jedno od industrijski izrazito razvijenih područja u Republici Turskoj i veliki broj njihovih kompanija posluje na globalnom tržištu prehrambene, tekstilne i metalne industrije. Zainteresovani su za podršku našem kantonu u oblastima privrede i obrazovanja te prilagodbe obrazovnog sistema tržišnim potrebama. 

U sklopu posjete delegaciji Republike Turske predstavljeni su privredni i poljoprivredni potencijali kantona, kao što je liskovački kamen, o čemu smo već pisali na našem portalu Cazin.NET.

Spomenutu delegaciju, zajedno sa gradonačelnikom Cazina, mr. Nerminom Ogreševićem te predsjednikom Udruženja pčelara “Kesten” Cazin, Hazimom Hodžićem, imala je priliku ugostiti i porodica Rošić, koja se više od 20 godina bavi uzgojem i preradom ljekovitog bilja, a u svojoj botaničkoj bašti kriju više od 250 različitih ljekovitih biljaka. Pčelarstvom se bave jednako dugo i uspješno koliko i uzgojem ljekovitog bilja

Ovom prilikom gostima iz Turske predstavljeno je pčelarstvo kao bitan dio privrede na našim prostorima.

Pčelarstvo je vrlo značajno i jedno je od najbitnijih karika za uspješan razvoj poljoprivrede. Oko 35-40% najboljih poljoprivrednih proizvoda (hrane) uspijeva zahvaljujući aktivnosti rada pčela.

U našoj državi i na USK-u za uspješan razvoj poljoprivrede vrlo je bitno imati dosta pčelinjaka, pravilno raspoređenih po cijeloj teritoriji, radi oprašivanja bilja i održavanja biodiverziteta.

 

(Cazin.NET)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.