Search
Monday 24 June 2024
  • :
  • :

Pčelama treba dobar sluga nikako gospodar

 

Sa pčelama je Sulejman Jakupović jako emotivan i pun je poštovanja naspram tih divnih bića. Za pčelarstvo kaže da nije prisutno u njegovom životu, nego je pčelarstvo “njegov život”.

Pčelarstvo u BiH ima veliki potencijal, čak i kao izvozna grana poljoprivrede, ali je i idelana prilika za održivo samozapošljavanje mladih ljudi. Kao i sve druge grane poljoprivrede, pčelarstvo ima dosta problema i stvari koje nisu regulisane zakonski pa prema tome ova grana poljoprivrede, koja ima ogroman potencijal u BiH, nije iskorištena u potpunosti.

No, ova djelatnost ima i mnogo pozitivnih priča. Jedna od njih je i priča pčelara iz Kozarca, Sulejmana Jakupovića. Sulejman, koji je rođen 1974. godine u Kozarcu, kod Prijedora, istinski je zaljubljenik u pčelarstvo. Ovom profesijom, kako je on sam naziva, bavi se još od 2002. godine i upravo mu je ova djelatnost jedni posao kojim se bavi.

Na pčelinjaku i u radionici angažovano 5 ljudi

Sulejman kaže kako pčelarstvo u njegovoj porodici nije tradicija, izuzev njegovog ujaka uz kojeg je i ušao u taj čarobni svijet pčela. U pomoći na pčelinjaku i radionici je angažovano 5 ljudi, iako u sezoni angažuje još nekoliko honorarnih radnika za ispomoć.

Kako smo već naveli, ljubav prema pčelama Sulejman je naslijedio od svoga ujaka, a odmah po završetku rata, shvatio je da će se aktivno baviti pčelarstvom i u konačnici da će pčele postati sastavni dio njegovog života. Sulejaman sa svojim pčelama provodi skoro pa 24 sata na dan.

Njegov odnos sa pčelama je jako emotivan i pun poštovanja naspram tih divnih bića. Za pčelarstvo kaže da nije prisutno u njegovom životu, nego je pčelarstvo “njegov život”.

Pitali smo Sulejmana kako se postaje dobar i uspješan pčelar, na što nam je on odgovorio:

Dobar i uspješan pčelar je onaj tko shvati da pčeli treba dobar sluga, a nikako gospodar. Pčelarstvozahtijeva puno više nego se to na prvi pogled čini.

Sulejman ima 720 pčelinjih zajednica

Sulejman ističe kako redovno prati stručnu literaturu jer smatra da je ponavljanje majka znanja. Iako je o pčelama jako puno napisano konstantno se dolazi do novih saznanja koja pomažu o otklanjanju problema u pčelarstvu, tako da je neophodno biti u toku dešavanja. On trenutno ima oko 720 pčelinjih zajednica, a planira i skoro proširenje istih.

U ponudi pčelarstva Jakupović zastupljeni svi pčelinji proizvodi: med, vosak, polen, propolis, pčelinji otrov, perga, rojevi. Pčelinje proizvode ovo pčelarstvo nudi u izvornom stanju, kakve su pčele proizvele, ali nudi i razne pripravke na bazi meda i proizvoda.

Sulejman je ljubav prema pčelama naslijedio od svoga ujaka.

Sulejman ističe kako je sudjelovao na raznim natjecanjima veliki broj puta, te da je na istima osvajao medalje. Njegov cilj je da “zarazi” što više mladih osoba sa pčelarstvom, pa zbog toga vrlo rado prisustvuje različitim skupovima i nesebično prenosi svoje znanje na mlade ljude. Nerijetko ga posjećuju i mladi plečari, te na njegovim pčelinjacima održavaju praktičnu nastavu i edukaciju.

Novim i budućim pčelarima bih poručio da samo uče, i još uče. Jer samo dovoljno obrazovan pčelar može biti uspješan. Svjedoci smo svakodnevne utrke sa tehnologijom koja nažalost nije zaobišla ni pčele. Mora se biti u trendu, pratiti i primjenjivati nove metode“, kazao je Jakupović.

On smatra da udruženja pčelara imaju veliku ulogu u razvoju pčelarstva i da su upravo udruženja garancija da će pčelarstvo na našim terenima nastaviti sa razvojem. Posebno je bitna podrška udruženja u edukaciji novih pčelara, edukaciji potrošača, razmjeni informacija, predstavljanju problema pčelarstva kao predstavnika ministarstva poljoprivrede, ali i drugih nivoa vlasti.

Od pčelarstva se može živjeti

Sulejaman smatra da se od pčelarstva može jako lijepo živjeti, ali samo ukoliko se ovaj posao shvati krajnje ozbiljno i ukoliko mu se posveti u potpunosti.

Kad tad pčelarstvo preraste u ljubav, tad imate neopisivu sreću da radite ono što volite, zaključio je on.

Mladim ljudima koji žele preko pčelarstva sebi obezbijediti egzistenciju poručuje da prije upuštanja u bilo kakve investicije, naprije testiraju da li su alergični na pčelinji otrov. Zatim, da sebi izaberu mentora, ali da budu oprezni kod odabira, jer, kako kaže on, samo dugogodišnji pčelar sa vidiljivim rezultatima može biti mentor. Također, poručuje da mladi pčelari nabave i više puta pročitaju literaturu koju im mentor preporuči, a posebno da se osvrnu na dio o biologiji pčela.

Pčelarstvo u BiH na nezavidnom nivou

Jakupović smatra da bh pčelarstvo još uvijek nije na nivo na kojem bi trebalo da bude. Dodaje da kvalitet pčelinjih proizvoda isključivo zavisi od čistoće okruženja gdje pčele sakupljaju te proizvode. Tvrdi da BiH ima skoro pa netaknutu prirodu, što je velika šansa da pčelarstvo u našoj zemlji dođe na zavidan nivo i mjesto koje zaslužuje.

Samo dovoljno obrazovan pčelar može biti uspješan.

Ova sezona, Sulejman ističe, bit će jedna prosječna godina, iako dodaje, da se svaki pčelar, pa tako i on sprema za svaku sezonu kao da je rekordna.

Za kraj razgovora, Sulejman poručuje mladima da je pčelarstvo izuzetno težak posao, ali istovremeno jako plemenit i zdrav. Također, preporučuje svima koji koriste med i proizvode od meda, da kupuju domaći med i na taj način pomognu vrijedim i čestitim ljudima koji sebi uz pomoć pčela zarađuju kruh.

Svojim kolegama poručujem da budu istrajni i odgovorni u ovom plemenitom poslu“, zaključio je Sulejman.

Foto: Arhiva pčelarstva Jakupović

Autor Adi Jamak

 

 

Foto: Arhiva pčelarstva Jakupović
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.