Search
Thursday 25 July 2024
  • :
  • :

Polimac: Ne možemo utjecati na cijenu maline

Polimac: Ne možemo utjecati na cijenu maline

Stanje u poljoprivrednoj proizvodnji” bila je tema konferencije za medije Vlade Unsko – sanskog kantona kada je premijer Husein Rošić najavio izradu Smjernica razvoja poljoprivrede 2016.-2020. koji je u prednacrtnoj formi, a trebao bi odgovoriti na sva aktualna pitanja. Obavijestio je prisutne kako su isplaćeni poticaji za mlijeko pravnim subjektima u iznosu 748.000 KM podsjetivši kako je godišnja proizvodnja 18 miliona litara mlijeka.

Prisjetio se i prošle godine kada su imali povećane prihode jagodičastog voća te veću proizvodnju kornišon krastavaca koji nisu pronašli svoje mjesto na tržištu i morali su biti uništeni.

Prošle godine nismo mogli puno toga učiniti, a da nas to isto ne bi dočekalo i ove godine, planiramo rebalans proračuna, neprejudicirajući kakav će prinos biti ove godine. Želimo obezbijediti sredstva kako bismo poljoprivrednim proizvođačima mogli isplatiti poticaje“, najavio je premijer Rošić.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva osvrnuo se na najavu o vrlo niskoj otkupnoj cijeni maline.

Tek sam iz medija saznao da se govori o otkupnoj cijeni maline za 1 KM, no mi u Ministarstvu još uvijek nismo obaviješteni o tome. U narednom ćemo periodu organizirati sastanak s otkupljivačima i predstavnicima poljoprivrednih proizvođača da vidimo kakvo je stanje na našem teritoriju. Prvo ćemo utvrditi činjenice koje se odnose na naš Kanton. I iz tog se razloga pripremamo na rebalans proračuna. Plan je sufinancirati otkupkako bi se što više pomoglo poljoprivrednicima. No, niti Vlada niti Ministarstvo poljoprivrede nema ingerenciju da upravlja odnosom između otkupljivača i proizvođača. Možemo pomoći sugestijama, što za njih nije obvezujuće. To je ugovorni odnos između dviju strana i uvjeta tržišta koje sami između sebe definiraju“, zaključio je Polimac.

U prilogu pogledajte video konferencije za medije.

 

 

Autorica Maja Celing Celić

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.