Search
Thursday 25 July 2024
  • :
  • :

Termalno jezero u Maloj Kladuši uskoro će biti dostupno za odmor i rekreaciju

Nakon dugogodišnjeg nekorištenja termalnog jezera u naselju Mala Kladuša, ovaj prirodni i turistički potencijal naše općine konačno će biti stavljen u funkciju i dostupan za korištenje svim građanima.

 

Termalno jezero dio je kompleksa “Olimpijski bazen” oko kojeg se godinama vode sporovi zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Nakon brojnih nezakonitih prisvajanja imovine od strane privatnih subjekata, vlasništvo nad kompleksom konačno je vraćeno pravnim nasljednicima – JKP “Vodovod i kanalizacija” i PUK “Kumnalija”.

Nakon što je završeno pravno vlasništvo, komunalna poduzeća su u proteklom razdoblju pristupila sanaciji i uređenju termalnog jezera. Radovi su uključivali čišćenje mulja, odnosno zamuljivanje i sanaciju dna jezera, pročišćavanje vode, te uređenje obale i rubnog područja. Namjera je da se u skoroj budućnosti na isti način pristupi sanaciji olimpijskog bazena, kao i da se potencijal termalne vode iskoristi u zdravstvene svrhe, kroz izgradnju lječilišta.

 

Od idućeg tjedna jezero će biti dostupno svim građanima koji žele provesti dan u prirodi, od 10 do 19.30 sati. Ulaz na jezero je besplatan

RVK
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.