Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Treća ramazanska posjeta vaiza Cazinske medrese upriličena Bihaćkim džematima

Treća ramazanska posjeta vaiza Cazinske medrese upriličena Bihaćkim džematima

Treću ramazansku posjetu vaizi Cazinske medrese upriličili su Bihaću koji je tokom srednjeg vijeka smatran ”ključem Bosne” te bio najvažnija tvrđava cijelog Bosanskog pašaluka. Povodom zijareta Bihaću i njegovim džematima Medžlis IZ-e je za profesore Cazinske medrese priredio nesvakidašnji iftar pored krajiške ljepotice Une u veoma lijepom ambijentu restorana Čardaka na Uni, jednog od rijetkih restorana gdje se ne toči alkohol. Nakon iftara profesori su se zaputili u bihaćke džemate: Gradska džamija, Veliki Lug, Fethija, Brekovica, Jezero-Srbljani i Pritoka gdje su nakon teravih-namaza održali nadahnute vazove, družili sa tamošnjim džematlijama, upoznali se sa stanjem vjerskog života u tim džematima te razmijenili iskustva. Ovog puta to su bili profesori: hfz. Mehmed -ef  Kudić, Ibrahim -ef Redžić, Munir -ef  Makić, Zuhdija -ef Handanović, Mehmed -ef  Mašić i Muhamed -ef  Makić. Jedinstvena atmosfera i topla dobrodošlica u Medžlisu IZ Bihać, te prilika da se upoznamo sa brojnim aktivnostima koje se na polju ramazanskih aktivnosti organizuju ukazuje na vrlo dinamične i pažljivo osmišljene programe.

Grad Bihać stoljećima je stajao na granici svjetova, djelio ih i spajao. Mnogi će reći da je krajiški ljepotan, jedan od najljepših gradova u našoj zemlji. Još za vrijeme turske uprave grad je bio sjedište bihaćkog sandžaka a i danas je administrativno-politički i privredni centar Bihaćke krajine, glavni grad Unsko-sanskog kantona. Od svih krajiških gradova Bihać ima ponajviše utvrđenih starih gradova a najočuvaniji su: Ostrovica, Havala, Orašac, Izačić,  Brekovica i naravno nedavno restaurirani Stari grad Sokolac sa kojeg i danas top najavljuje vrijeme iftara. Sam grad smješten je u prostranom Bišću polju na obalama prelijepe rijeke Une. Najveća turistička atrakcija u Bihaću je Nacionalni park Una. Rijeka Una je veoma izdašna sa svojim slapovima. Posebno je bila darežljiva prema Bišćanima darujući im cijelim svojim tokom na skoro svakih 50 metara jedan od svojih lijepih slapova. Pored jednih od tih slapova vaizi iz Cazinske medrese su imali priliku iftariti ovog devetog dana ramazana.

Mubarek mjesec ramazan u Bihaću je dočekan uz izuzetno zanimljiv zabavno-edukativni projekt pod nazivom “Ramazanski vozić” pod pokroviteljstvom ženske edukativne organizacije „Iskre“ iz Bihaća i Medžlisa Islamske zajednice Bihać. Naime, preko 170 djece iz ovog grada sa krunama na glavama je prošetalo centralnim dijelom grada Bihaća iskazujući na takav način svoju dobrodošlicu najdražem gostu – mjesecu Ramazanu.

Na području bihaćkog medžlisa teravih-namaz ove godine obavlja se na čak 40 mjesta. Na svim mjestima gdje se obavlja teravih namaz uči se mukabela. Pored aktivnih imama angažirano je 10 softi, uglavnom učenika Cazinske medrese čiji je prevashodni cilj rad sa omladinom. Pored održanih predavanja u džamijama profesori su na licu mjesta izvršili i provjeru znanja svojih učenika, ovog puta praktičnog. Uz to Medžlis IZ-e Bihać je angažirao i pet učenica Cazinske medrese koje će održati ramazansko predavanje za žene u sve ijednom džematu ovog Medžlisa. Ovo je dugogodišnja praksa Medžlisa IZ-e Bihać kojom se uključuju i mladi u misiji pozivanja i širenja naše vjere a Božijom voljom neki od njih postat će i islamski lideri koji su svoje prve korake učinili baš u svom medžlisu.

Ono po čemu je ovaj Medžlis specifičan i po čemu se izdvaja od ostalih krajiških medžlisa jeste organizovano klanjanje
teravih-namaza u kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću i u Okružnom zatvoru Bihać. Tu je svakako i hafiska mukabela koja se ove godine uči u džamiji Islamskog pedagoškog fakulteta.

Medžlis IZ-e Bihać ima poseban Humanitarno-socijalni fond koji će ovog ramazana obezbijediti veći broj paketa prehrambenih proizvoda i podijeliti ih socijalno ugroženim porodicama u većem broju bihaćkih džemata.

Pri Medžlisu IZ-e zapažene su aktivnosti  „Mreže mladih“ osobito u mjesecu ramazanu. Petog dana ramazana u Bihaću je kao i u brojnim drugim gradovima Bosne i Hercegovine povodom „Dana bijelih traka“ održana manifestacija u znak sjećanja na 3176 ubijenih Prijedorčana. Građani su se prvo okupili ispred džamije Fethije u centru grada gdje su se prigodnim govorima obratili bihaćki muftija Hasan ef  Makić, potom ratni komandant Petog korpusa Armije BiH Hamdija Abdić i Adis ef Skalić jedan od organizatora ove manifestacije. Nakon kratkih obraćanja, sa sjetom u grudima i bijelim trakama oko ruku uslijedila je mirna šetnja kroz bihaćko korzo do Islamskog Pedagoškog fakulteta, gdje je prikazan film Avde Huseinovića „Prijedorsko polje smrti.“ Tu se prisutnima obratio i glavni imam Mensur ef Ćehić koji je mlade još jednom podsjetio na važnost obilježavanja ovakvih stradanja kako nam se ne bi ponovo dogodila. Koordinatori Mreže mladih Medžlisa IZ-e Bihać su: Adis ef  Skalić, Semir ef  Fileković, Aldin ef Adilović i Hamza ef Hodžić.

Zapažene su i aktivnosti Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam Medžlisa Islamske zajednice Bihać u vidu „Škole
islama“, predavanja za žene, kurseva arapskog pisma, učenja Kur'ana, raznih radionica. Uz ovogodišnji ramazan organizirana je ženska mukabela koja se uči u Gradskoj džamiji svaki dan poslije ikindije namaza. Koordinatorica u Odjelu za brak, porodicu i ženski aktivizam Medžlisa Islamske zajednice Bihać je Zineta Horozović. Namjera da se žena vjernica aktivinije uključi u rad džemata u Bihaću je prepoznata, a džematlijke, svih životnih dobi svojim aktivnim učešćem to najbolje potvrđuju.

Ono što je posebno impresioniralo delegaciju Cazinske medrese jeste vrlo uspješna organizacija ramazanskih i oćenito svih drugih aktivnosti u domenu rada  Islamske zajednice. Svi ovi uspješni projekti plod su sistemskog i organiziranog rada u Medžlisu IZ.-Bihać. Naime, ovaj medžlis je u 2015. godini uveo centralizaciju sredstava članarine (vazife)  i jedini je takav na području Bihaćkog muftijstva te su u dobroj mjeri vidni pozitivni efekti tog važnog projekta. U vjerskim aktivnostima i financijskom poslovanju Medžlis Bihać bilježi svake godine sve bolje rezultate. Ukratko kazano, ono što je primijetila delegacija Cazinske medrese, riječ je o jednom od najorganiziranijih medžlisa Bihaćkog muftijstva.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.