Search
Friday 24 May 2024
  • :
  • :

Početak ramazana u Srebrenici: Teravih-namazi u osam džamija i Memorijalnom centru

Pripreme za doček ovogodišnjeg ramazana u Medžlisu Islamske zajednice Srebrenica počele su početkom mjeseca Šabana.

Polaznici mektebske nastave uveliko se pripremaju za održavanje ramazanskog programa.

Već su u musali Memorijalnog centra Potočari organizirali učenje Jasina za sve žrtve genocida, a tom ramazana će prirediti nekoliko manifestacija učenja Kur'ana i izvođenja ilahija i kasida.

Kako nam je kazao glavni imam srebreničkog Medžlisa Islamske zajednice Damir ef. Peštalić, teravih-namazi ove godine klanjat će se u osam obnovljenih džamije i musali Memorijalnog centra, gdje će se tokom ramazana nastaviti klanjanje džume namaza do komemoracije 11. jula, kada će biti obilježena 22. godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

 

– Teravih-namazi klanjaju se u Čaršijskoj džamiji, zatim u Potočarima, Sućeskoj, Osmačama, Dobraku, Osatu, Liješću i Daljegošti, gdje ramazanske vjerske i druge obrede predvoditi naši imami, a angažirano je i nekoliko mladih softi koji su raspoređeni po džematima – pojasnio nam je efendija Peštalić. 

Kako kaže ef. Paštalić, tokom ramazana u Srebrenici će biti organizirano više porodičnih i velikih zajedničkih iftara, raznih predavanja, nekoliko mevluda i prigodnih sadržaja uz ilahije i kaside, koje će pripremiti učenici mektebske nastave srebreničkog Medžlisa.

 

Svakako, kaže efendija Peštalić, bit će upriličene organizirane posjete svim džematima u kojima se klanjaju teravih-namazi i ramazanska druženja do sehura. 

Autor: S. SMAJLOVIĆ –
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.