Search
Thursday 25 July 2024
  • :
  • :

Hadžija Salko salavatima budio komšije na sehur

Hadžija Salko salavatima budio komšije na sehur

Danas je lahko odrediti početak i završetak posta, odnosno vrijeme sehura i iftara. Postoje printane vaktije koje se dijele uoči svakog ramazana, na mobitelima se instalira aplikacija koja najavljuje akšam, odnosno iftar, i sehur… 

I mnoge radio i televizijske stanice u svom programu u toku ramazana najavljuju vrijeme iftara i sehura.

Kada nije bilo pomagala za određivanje početka i kraja dnevnog posta tokom ramazana, u Kalesiji, kao i u drugim dijelovima BiH, ljudi su se na različite načine dovijali. 

Akšamsko vrijeme i vrijeme iftara u selima koja su imala džamiju oglašavalo se paljenjem kandilja i učenjem ezana s munare. S obzirom na to da se glas mujezina nije mogao čuti daleko, jer nije bilo pojačala kao danas, djeca bi dežurala kraj džamije i, čim bi mujezin zaučio ezan i čim bi se upalili kandilji, trkom bi krenula kroz selo, vičući iz sveg glasa: „Iftar! Iftar! Upaljeno, more se jest’!”

Na sehur se moralo ustati makar pola sahata prije početka posta. I tu su bili različiti načini buđenja mještana. U Miljanovcima je Hasan Smajlović, kojeg su svi iz milošte zvali Hasanago i koji je radio kao domar, podvornik i čistač u mjesnoj područnoj školi, prije sehura bi išao kroz selo i udarao u doboš te tako budio narod na sehur.

Od hadžije Ibrahima Đedovića (65) saznajemo da je u kalesijskom naselju Brda uoči sehura mještane budio njegov otac, rahmetli hadžija Salko Đedović učeći salavate nasred sela da bi ga što više mještana čulo. S obzirom na to da je njegov otac, hadžija Emin imao ručni sat, što je bila rijetkost u selu u taj vakat, hadžija Salko je salavatima označavao i početak iftara, a Smajl Đedović, koji je bio najbrži u selu, trkom bi prošao kroz selo najavljujući iftar.

Top u Jajićima danas označava kraj posta u Kalesiji 

Danas, i pored svih mogućih pomagala, mještani kalesijskog naselja Jajići su napravili improvizirani top kojim oglašavaju iftarsko vrijeme. 

Autor: F. S. 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.