Search
Thursday 25 July 2024
  • :
  • :

Oj, Drvaru, triput si gorio…Obilježena 73. godišnjica Desanta na Drvar

Oj, Drvaru, triput si gorio...

Oj, Drvaru, triput si gorio...

Danas je u organizaciji Centra za kulturu i sport opštine Drvar obilježena 73. godišnjica Desanta na Drvar na kojoj se okupilo oko 1.000 sudionika NOB-a i antifašističkih udruženja iz cijele BiH.

Svečanost je počela u 11 sati polaganjem cvijeća na drvarsko spomen obilježje palim žrtvama fašističkog terora, a nastavljena uličnom trkom osnovaca i srednjoškolaca i proglašenjem učenika generacije, da bi centralna manifestacija započela u 12 sati na Spomen kompleksu 25.maj, podno Titove pećine.

Uz bogat kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili: KUD „Mira Lukač“ Drvar, Zvuci Klekovače, Novo javroje, Vrelo Bastasica i Hor SUBNOR-a Banja Luka, obratilo se i nekoliko govornika iz reda partizanskih jedinica i udruženja antifašista.

cazinjani-juso-holanov-bajric-i-ibro-buki-coralic-oj-drvaru-triput-si-gorio-foto-a-kamber

Cazinjani Juso Holanov Bajrić i Ibro Buki Ćoralić: Oj, Drvaru, triput si gorio…

– Fažizam i dalje živi. Čak jača u posljednje vrijeme i u našoj zemlji, gdje nam, da bismo došli do partizanskih spomen obilježja, trebaju specijalci da nas čuvaju od fašista i nacionalista. Mi, antifašisti, ne smijemo se dijeliti na naše i na njihove. Apsurdno je da se obilježavaju dva različita dana Bitke na Sutjesci. To nije antifašizam. Mi zajedno moramo obilježavati naše bitke i naše žrtve i u Drvaru i na Sutjesci, Neretvi… Antifašisti se ne smiju cijepati po nacionalnim šavovima – poručio je predsjednik mostarskog udruženja antifašista Sead Đulić.

Sličnog mišljenja je i jedan od najstarijih sudionioka manifestacije, 89-godišnji Drvarčanin, Nikica Nine Bosnić. 

– Prevelike su žrtve bile u bitci za Drvar, kako bismo zaštitili Vrhovni štab i maršala Tita, da bismo se danas dijeili. Moramo biti jedinstevni u borbi protiv sve izraženijeg fašizma – kazao je Bosnić, koji je u vrijeme desanta bio šesnaestogodišnjak.

Dok su se govornici izmjenjivali od Titove pećine su odjekivali zvuci harmonika i pjesma: „Oj, Dravru, triput si gorio“, te pjesme posvećene krajiškim, ličkim i drugim partizanskim brigadama.

Oko pećine je bila gužva i klizavo od prethodne kiše pa se jedan od sudionika i povrijedio okliznuvši se sa dasaka na ulazu u pećinu. No, srećom povreda je bila lakše prirode.

– Super se zabavljamo mi svirači, pjevači i naša raja pristigla iz Cazina. Naravno da ćemo i partizanski grah probati – kazao je Cazinjanin Juso Holanov Bajrić, a s njim se složio i drugi harmonikaš Ibro Buki Ćoralić.

I probali su grah na obali Unca uz spomen kompleks 25.maj. Ne samo Cazinjani, već i Vakufljani, Zeničani, Brezani, Sarajlije, i ostali antifašisti. Ko je želio mogao je kupiti i partizanske i drvarske suvenire i specijalitete, pa i trešnje ranke po rekordnih 12 KM po kilogramu.

 

Autor: A. Kamber –
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.