Search
Friday 24 May 2024
  • :
  • :

Gaddafijevo proročanstvo se ostvarilo: Libijski predsjednik predvidio masakr u Manchesteru

Gaddafijevo proročanstvo se ostvarilo: Libijski predsjednik predvidio masakr u Manchesteru

Mediji i političari ne žele da se zna prava istina o terorističkom napadu u Manchesteru: Salman Abedi, 22-godišnjak koji je ubio 22 ljudi na koncertu u gradskoj Areni, proizvod je zbacivanja Moamera Gaddafija sa vlasti od strane SAD i Velike Britanije, kao i politike “promjene režima” u Siriji.

Abedi je bio radikalizovani Libijac čija porodica je pobjegla iz Gaddafijeve sekularne Libije, kasnije je bio treniran kao naoružani “pobunjenik” u Siriji, u borbi SAD i Velike Britanije za “promjenu režima” Assadove sekularne vlade. Prema pisanju ovog medija, bombaš samoubica je direktan proizvod intervencije SAD i Velike Britanije na Bliskom istoku i sjevernoj Africi.

Londonski Telegraph piše da je Abedi, sin libijskog migranta koji je živio u radikalizovanom muslimanskom naselju u Manchesteru, bio u Libiji nekoliko puta nakon pada Gaddafija. Prije nekoliko sedmica posjetio je posljednji put Libiju. Nakon što su SAD, Velika Britanija i njihovi saveznici “oslobodili” Libiju, sve prethodno zabranjene i žestoko potiskivane radiklane džihadističke grupe imale su odriješene ruke da rade šta hoće u Libiji.

U ovu Libiju se Abedi vratio, gdje je najvjerovatnije pripremao svoj samoubilački napad na pop koncertu Ariane Grande. Prije napada saveznika na Libiju 2011. godine, tamo nije bilo Al Kaide, ISIS-a, niti bilo koje druge terorističke organizacije.

Sam Gaddafi upozorio je Evropu u januaru 2011. godine da će ako ga svgrnu, rezultat biti napadi radikalizovanih islamista u Evropi. Ali, evropske vlade nisu obraćale pažnje na njegovo upozorenje. Post-Gaddafijevska Libija postala je inkubator terorista i terorizma, uključujući i to što je postala primarno tlo za vrbovanje ekstremista u borbu za džihad u Siriji, protiv takođe sekularnog Bashara al Assada.

salman-1

U Salmanu Abediju imamo konvergenciju obe savezničke intervencije: ispostavlja se da on nije samo putovao u Libiju i tamo bio radikalizovan i treniran za terorističke napade, već je bio i u Siriji u ulozi “pobunjenika”, boreći se na istoj strani kao SAD i Velika Britanija kako bi srušili Assadov režim.

Dok mainstream mediji i oportunistički političari tvrde da je jedino rješenje više intervencija na Bliskom istoku, istina je da bar djelimično snose odgovornost za napad u Manchesteru oni koji su na Zapadu “gurali” i tražili intervenciju u Libiji i Siriji.

Kako piše Antimedija, ne bi bilo kampova za obuku džihadista u Libiji da Gaddafi nije nasilno zbačen sa vlasti od SAD, Velika Britanije i saveznika. Ne bi bilo “eksplozije” ISIS-a ili Al Kaide da nisu tražili “promjenu režima” u toj zemlji. Kada razmišljate o krivici Abedija zbog gnusnog čina, ne zaboravite intervencioniste koji su zapalili fitilj, koji je i započeo ovaj požar, navodi portal. Krivica leži isključivo na njihovim ramenima, takođe.

Ipak, mediji se sve više bave porodicom Salmana Abedija, naročito ocem. Guardian piše da su Ramadan i Samija Abedi, Salmanovi roditelji, pobjegli iz Libije i od Gaddafijevog režima 1993. godine i da danas žive u Tripoliju.

Otac Ramadan vratio se u Libiju 2011. da se bori protiv Gadafija. Tada se i život cijele porodice potpuno promijenio. Građanski rat trajao je osam mjeseci, a Ramadan nijednom od tad nije vratio u Veliku Britaniju do prije nekoliko mjeseci kada je završavao papirologiju u Velikoj Britaniji. U Libiji je ostao da radi u policijskom odjeljenju u Tripoliju.

Autor: Avaz.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.