Search
Wednesday 19 June 2024
  • :
  • :

Podržane izmjene Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu

 Podržane izmjene Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu

Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda, prihvatila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, u drugoj amandmanskoj fazi. 

Komisija je podržala amandmane delegata Seada Kadića (SDA), dok su oni delegata i predsjedavajućeg Komisije Nebojše Radmanovića (SNSD) odbijeni. 

Suština Kadićevog amndmana odnosi se na to da se jasno precizira da kontrolu nad međunarodnim prijevozom roba u smislu posjedovanja dozvola i druge potrebne dokumentacije za obavljanje te vrste prevoza vrše carinski organi na graničnim prijelazima i carinske ispostave. 

Na ovaj način se jasno određuje da Uprava za indirektno oporezivanje vrši nadzor međunarodnog prijevoza roba, a Granična policija BiH nadzor međunarodnih putnika. 

Ključne izmjene ovog Zakona odnose se na rješenja koja će regulirati dosadašnje manjkavosti u međunarodnom i međuentitetskom prometu putnika i roba. 

Posebno je značajno što bi u inspekcijski nadzor koji provode, nadležna inspekcijska tijela entiteta i Distrikta Brčko ubuduće trebalo kao krovni nadzorni organ biti uključeno Ministarstvo prometa i komunikacija BiH. 

Radmanović je u svojim amandmanima naveo da je inpekcijski nadzor u ovim slučajevima u nadležnosti entiteta i Distrikta Brčko i da taj nadzor ne može vršiti Ministarstvo prometa i komunikacija, čime se većina članova Komsije nije složila, te su taj, kao i još tri njegova amandmana, odbijeni.  

Prihvaćen je Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju u 2016. godini, te Rang lista kandidata za člana Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa Bosne i Hercegovine iz reda ostalih. 

Data je saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih ugovora, te je prihvaćena Inicijativa Društva Crvenog krsta/križa BiH za izmjene i dopune Prednacrta Odluke o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina.

Autor: S. D. 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.