Search
Wednesday 29 May 2024
  • :
  • :

Obilježen “Olimpijski dan” na Koševu: Dokaz da olimpijski duh i dalje živi u Sarajevu i BiH

olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, u saradnji s Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, danas je na stadionu Atletskog kluba Sarajevo organizirao manifestaciju “Olimpijski dan”.

Sportska manifestacija okupila je više stotina učenika osnovnih škola, koji su imali priliku da aktivno sudjeluju u prezentaciji osam olimpijskih sportova – atletika (bacanje kugle, diska, kladiva, koplja-vorteksa i sprint na 100 metara sa i bez prepona), streljaštvo, streličarstvo, odbojka na pijesku, džudo, stoni tenis, badminton i nogomet.

Pobjedama afirmirali BiH u svijetu

Prezentacije se obavili profesionalni treneri i sportisti iz ovih sportova, predvođeni aktivnim bh. olimpijcima. Između ostalih, na Koševu su prisustvovali teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić, atletičari Kemal Mešić i Hamza Alić, džudistkinja Larisa Cerić, skijaši Marko Rudić i Elvedina Muzaferija, bokseri Adem Fetahović i Džemal Bošnjak i brojni drugi sportisti koji su svojim pobjedama najbolje afirmirali BiH u svijetu.

Po riječima generalnog sekretara Olimpijskog komiteta BiH Saida Fazlagića, cilj manifestacije je “približavanje mladih vrhunskim sportistima da bi na najbolji način uživali u sportu, kroz demonstriranje olimpijskih vrijednosti.

– Ovdje smo da proslavimo ovaj dan, da slavimo olimpijske vrijednosti, kao što su prijateljstvo, međusobno poštovanje, izvrsnosti, a to niko ne može bolje prezentirati od naših olimpijaca. “Olimpijskim danom” želimo da se priključimo svim zemljama u olimpijskoj porodici, koji također, kao i u BiH, organiziraju ovakve događaje. U posljednje dvije decenije ova manifestacija raširila je olimpijske ideale širom planete – kazao je generalni sekretar OKBiH Said Fazlagić.

 

Svoje bogato iskustvo mladim, između ostalih, prenio je i najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur, koji je podržao ovu manifestaciju.

– Imao sam iskustvo nastupa na olimpijskim igrama. Svi mi olimpijci možemo na neki način da prenesemo iskustvo djeci. Vjerujem da mnogi od njih već uveliko treniraju neke sportove i da imaju svoje snove, među kojim je sigurno i nastup na Olimpijskim igrama – kazao je Džumhur

 

Njegove riječi potvrdio je i 165. teniser svijeta Mirza Bašić, koji je istakao da je najljepša stvar na svijetu baviti se nekim sportom te da je zbog toga došao dati djeci podršku kako bi nekada u budućnosti mogli biti najbolji ambasadori BiH u svijetu.

 

Pozitivna priča

Najbolja bosanskohercegovačka džudistkinja Larisa Cerić rekla je da je ovaj dan dokaz da olimpijski duh i dalje živi u Sarajevu.

Bh. olimpijac i bacač kugle Hamza Alić rekao je da je ovo pozitivna priča jer su djeca budućnost.

– Želim im da ova djeca budu bolja od nas i siguran sam da će u skorijoj budućnosti naš sport ići uzlaznom putanjom – istakao je Alić.

 

Manifestacija u više od 150 zemalja svijeta

“Olimpijski dan” prvi put je predstavljen 1948. godine kao sjećanje na rođenje modernih Olimpijskih igara 23. juna 1894. godine u  Parizu.

Manifestacija se održava u više od 150 zemalja svijeta u kojima stotine hiljada ljudi učestvuju u sportskim aktivnostima, izložbama, muzičkim događajima i edukativnim seminarima.

Autor: E. Ma. – See more at: http://www.avaz.ba/clanak/295831/obiljezen-olimpijski-dan-na-kosevu-dokaz-da-olimpijski-duh-i-dalje-zivi-u-sarajevu-i-bih#sthash.4PUIA0mJ.dpuf
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.