Search
Friday 19 April 2024
  • :
  • :

Čak 43 posto djece u BiH izloženo nekom obliku vršnjačkog nasilja

Čak 43 posto djece u BiH izloženo nekom obliku vršnjačkog nasilja

Prema podacima Centra za društveno istraživanje “Global Analitika“, 43 posto djece u BiH izloženo je nekom obliku vršnjačkoga nasilja.

Prema tim podacima, nasilno ponašanje je najzastupljenije u osnovnoj školi od petog do osmoga razreda te u srednjoj školi.

– Međutim, istraživanje koje je provedeno prije dvije godine, pokazalo kako su najveći delikventi u srednjoj školi ili u završnim razredima osnovne škole – kazala je za Vedina Ajanović iz Centra za društveno istraživanje.

Također, istraživanje je pokazalo kako osobe koje su sklone vršnjačkom nasilju najčešće prerastaju u maloljetne delikvente.

Prema podacima, kojima Centar raspolaže, Tužilaštvo BiH je 2015. godini obradilo 713 krivičnih prijava vezanih za maloljetničku delikvenciju.

Na ove podatke ukazano je u petak u Mostaru na okruglom stolu koji se održavo u sklopu implementacije projekta „Prepoznaj nasilje i reagiraj”, a u okviru kojeg je obučavano nastavno osoblje i stručni saradnici u školama kako bi na vrijeme prepoznali tendenciju kod učenika za vršnjačko nasilje i maloljetničku delikvenciju te reagirali ili eventualno na vrijeme detektirali problem.

Generalna preporuka za sigurno odrastanje i školovanje djece i omladine u BiH su poduzimanje alternativnih mjera kod djece koja ispoljavaju nasilno ponašanje.

Također, preporuka je da se uz pružanje pomoći žrtvi, pomogne i zlostavljaču jer je potrebno otkriti uzrok njegova ponašanja, kao i integracija učenika nasilnog ponašanja u društvo i pružanje pozitivnih primjera.  

– Dakle mjere ne moraju uvijek biti smanjenje vladanja i prebačaj u drugu školu jer na taj  način učenik koji ispoljava nasilno ponašanje samo postane problem druge škole – kaže Ajanović.

Dodaje kako će, pak, s druge strane učenik s nasilnim ponašanjem lakše riješiti svoje probleme prihvaćanjem u društvo koje će mu pokazati pozitivne primjere ponašanja.

Ovaj je projekt podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

 

Autor: Fena 




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.