Search
Wednesday 29 May 2024
  • :
  • :

(FOTO) Cazin: Predstavljeni projekti restauracije dvorca Lothara von Berksa i kuće Nurije Pozderca

 

U Cazinu je danas potpisan sporazum između Grada Cazina i JU Kulturni centar o izradi glavnog i izvedbenog projekta sanacije dvorca Lothara von Berksa u kompleksu Starog grada Ostrošca, za što je osigurano 45.500 KM.

 
 

Osim toga, predstavljen je i glavni projekt obnove kuće Nurije Pozderca.

Nakon što je u novembru 2013. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela odluku o proglašenju graditeljske cjeline Stari grad Ostrožac nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, istaknute su hitne mjere zaštite tvrđave, preciznije dvorca Lothara von Berksa i sjevernog dijela utvrde. Između ostalog, predviđeno je da se izvrši statička analiza konstrukcije na osnovu koje bi se mogao uraditi projekt hitnih i sanacionih radova.

Grad Cazin i Kulturni centar Cazin osigurali su sredstva s viših nivoa vlasti za izradu glavnog i izvedbenog projekta sanacije dvorca Lothara von Berksa.

“Ovo je izrazito značajno jer ćemo po završetku ovog projekta doći u posjed projektne dokumentacije i poslije toga biti tehnički spremni da interveniramo na samom objektu, odnosno da izvršimo njegovu rekonstrukciju”, rekao je Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina.

Direktor Kulturnog centra Emir Šarić je kazao da je današnjim potpisivanjem sporazuma napravljen konkretan korak ka rješavanju problema koji su vezani za taj nacionalni spomenik.

Grad Cazin je od Federalnog ministarstva prostornog uređenja u svrhu izrade projekta dobio 20.000 KM i Federalnog ministarstva kulture i sporta 10.500 KM, dok je Kulturni centar Cazin od Federalnog ministarstva kulture i sporta dobio 10.000 KM i od Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport USK 5.000 KM.

Pored potpisivanja ovog sporazuma, danas je predstavljen i glavni i izvedbeni projekt restauracije kuće Nurije Pozderca, također nacionalnog spomenika. Kako je istaknuto, dugoočekivani radovi na obnovi, koji će koštati blizu 200.000 KM, mogli bi započeti već ove godine.

“Sada slijedi samo izdavanje građevinske dozvole. Mi smo napokon završili sve kada je riječ o dokumentaciji, a u pitanju je bio mukotrpan put od Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa i svih institucija s državnog, entitetskog i kantonalnog nivoa. Sada imamo tehničke pretpostavke za realizaciju projekta, a imamo i nešto osiguranih sredstava. Nastojat ćemo u toku ove i naredne godine izvršiti intervenciju i na kući Nurije Pozderca”, istakao je gradonačelnik Ogrešević.

Stari grad Ostrožac i dvorac Lothara von Berksa, kao i kuća Nurije Pozderca, spadaju u neprocjenjivo kulturno-historijsko naslijeđe Grada Cazina, zbog čega je njihova restauracija prijeko potrebna, a danas su predstavljeni i konkretni koraci u tom smjeru, istaknuto je nakon sastanka.

(Izvor:klix.ba)

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.