Search
Monday 22 July 2024
  • :
  • :

Obezbijeđena prva dva miliona KM za bihaćki aerodrom: Projekat pokrenut s mrtve tačke |FOTO

Usvojenom Odlukom, obezbijeđena su sredstva u iznosu od dva miliona KM, koja će, kako je navedeno u Odluci, biti utrošena za projektnu dokumentaciju aerodroma (500.000 KM), ograđivanje poletno-sletne staze i pratećih objekata (400.000 KM), izgradnju pristupne ceste (400.000 KM), izmještanje postojećih objekata (500.000 KM) i dobijanje atesta, dozvola i licenci (200.000 KM).

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija zaduženo je da vrši nadzor o utrošku sredstava, odnosno potpisivanje ugovora kojim će se urediti način prijenosa sredstava, postupka javne nabavke i izvještavanja o utrošenim sredstvima.

Ministarstvo će direktno plaćati izvođače radova

“Mi sada treba da kandidujemo realizaciju tih pojedinačnih segmenata, a ministarstvo ih odobrava. Dakle, provodi se postupak javne nabavke i ministarstvo direktno plaća dobavljačima. Ta sredstva neće biti doznačena na račun našeg budžeta niti JP ‘Aerodrom’, već ostaju na računu kod Ministarstva prometa i komunikacija, odakle će se plaćati pojedine račune po segmentima”, kazao nam je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Prema njegovim riječima, to su radovi koji se u ovoj situaciji realno mogu izvršiti.

“Prvo se mora uraditi put, pošto ima jedan dio koji nije nikako asfaltiran. Nadalje, mora sa izgraditi most preko jednog kanala, ograditi cjelokupna parcela i krenuti u izradu projektne dokumentacije. Da se u bilo šta drugo te pare ‘ulože’, to bi bilo bacanje novca, jer se ništa drugo ne može uraditi prije ovog”, pojašnjava Fazlić.

Grad Bihać je već osnovao Javno preduzeće “Aerodrom” i imenovao ljude koji će ga predstavljati. No, kako ističe, veoma su oprezni u svemu.

“Nadzorni odbor je sklopio menadžerski ugovor sa direktorom. Dakle, angažovali smo čovjeka koji će biti na čelu toga. Međutim, nismo ga uzeli u radni odnos, već smo mu dali mjesečnu naknadu od 500 KM da predstavlja javno preduzeće, do trenutka dok se ne stvore uslovi da to preduzeće zaista i radi i ne počne samostalno zarađivati”, napominje.

Fazlić je ubijeđen da aerodrom u Bihaću može biti urađen, koliko god to zvučalo nerealno. Kako kaže, uslov je da njegova implementacija ne ide od izbora do izbora, odnosno u političke svrhe.

Razgovori sa investitorima iz Saudijske Arabije, Katara i Slovenije

“Evidentno je da postoje ta sredstva koja sam garantuju 2 miliona godišnje, a postoji i zainteresovanost stranih ulagača. Ja sam u zadnja dva mjeseca održao nekoliko sastanaka sa investitorima. Razgovarao sam sa vrlo ozbiljnom kompanijom iz Saudijske Arabije, koja ima kapital primjerice u Španiji i drugim zemljama svijeta. Imao sam sastanak i sa kompanijom iz Katara, kao i jednom iz Slovenije”, ističe.

Prošle godine Nacionalni park “Una” posjetilo je 70.000 osoba, Plitvička jezera, koja se nalaze u neposrednoj blizini Bihaća, posjetilo je u 2016. godini preko milion posjetilaca, dok je Jadransko more od Grada na Uni udaljeno 1,5 do 2 sata vožnje automobilom.

“Za ljude koji ovdje dolaze sa Bliskog istoka ili drugih zemalja svijeta to je sve jedna regija i njima nema nikakve razlike između Bihaća, Zadra, Plitvičkih jezera ili Međugorja. I naravno, investitori u tome vide svoje interese”, kaže Fazlić.

Prema prethodnim najavama, aerodrom bi se trebao nalaziti u bihaćkom naselju Golubić, gdje trenutno na površini od 200.000 m2 egzistira sportski aerodrom “Golubić”.
Cjelokupna investicija predviđena je na 26 miliona KM, a aerodrom je zamišljen za slijetanje charter letova.

“Taj aerodorom treba i Bihaću, i USK i regiji uopće. Izradom projekta i studije izvodljivosti trebalo bi se pokazati koja je to vrsta aerodroma realna za uraditi. Ako ne možemo imati autoput, brzu cestu ili prugu do Krajine, možemo imati aerodrom. Ja vjerujem da projekat može uspjeti, ali ga samo treba postaviti na zdrave osnove i gledati da se realizuje u razumnom roku, a ne od izbora do izbora”, kaže za kraj Fazlić.

MM
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.