Search
Monday 24 June 2024
  • :
  • :

Možemo osnovati mehanizam pomoći za sve siromahe koji dolaze u Meku i Medinu

Možemo osnovati mehanizam pomoći za sve siromahe koji dolaze u Meku i Medinu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je osnivanje mehanizma za pružanje pomoći vjernicima kojima je to potrebno, a koji iz svih dijelova svijeta dolaze u Meku i Medinu tokom hodočašća (hadža), javlja Anadolu Agency (AA).

Pokret za čovječanstvo i civilizaciju u Istanbulu je organizirao seminar “U svjetlu svete zaostavštine”, a učesnicima se sinoć obratio turski predsjednik Erdogan koji je tom prilikom istakao kako je taj skup organiziran povodom pet stoljeća od dolaska Svete zaostavštine (Mukaddes Emanetler) u Tursku.

“Mukaddes emanetler” je sveta zaostavština, odnosno predmeti i stvari koje su pripadale poslaniku Muhammedu i njegovim prijateljima, a koje je po osvajanju Egipta 1517. godine u Tursku donio Yavuz Sultan Selim i koje se i danas čuvaju u posebnim prostorijama u muzeju Topkapi Saray u Istanbulu.

“Velika je čast našeg naroda čuvanje svete zaostavštine. Iskreno, mislim da niti jedan drugi narod to bolje i časnije ne bi ni radio od nas”, kazao je Erdogan i dodao da je šest stoljeća duga tradicija slanja pomoći siromašnim hodočasnicima hadža iz Istanbula ponajbolji pokazatelj srdačnosti i velikodušnosti turskog naroda.

Podsjetivši da je ta osmanska praksa slanja pomoći pod nazivom “surre alaylari” prekinuta 1924. godine, Erdogan je kazao kako se ta praksa treba obnoviti.

“Smatram da moramo razmisliti i obnoviti tu lijepu tradiciju. Učešćem cijelog naroda možemo osnovati fond i mehanizam kojima ćemo tokom tri odabrana mjeseca dopremati svu potrebnu pomoć siromašnim vjernicima koji iz svih krajeva svijeta dolaze u Meku i Medinu”, kazao je Erdogan.

Osvrnuvši se i na aktuelne krize i sukobe u regiji, Erdogan je kazao da česti ratovi u muslimanskim zemljama pokazuju kako muslimani ne pridaju dovoljno značaja vrijednostima čiji simbol je sveta zaostavština Poslanika i njegovih prijatelja.

Ukazujući na sukobe u Iraku i Siriji, turski predsjednik je kazao kako se srce svakog iskrenog vjernika cijepa zbog toga, te je dodao kako Turska i njen narod čine sve kako bi se zaustavilo krvoproliće u toj regiji.

“Svjesni smo i znamo da se u regiji igraju igre kojima se želi ugroziti naše jedinstvo i bratstvo, ali moram reći da je nažalost srceparajuće i to što je činjenica da i u ovoj regiji postoje oni koji žele razne podjele i ruše jedinstvo i bratstvo naroda. Želim i ovom prilikom naglasiti da prolazimo kroz razdoblje kada je jačanje našeg bratstva i prijateljstva potrebnije nego ikada ranije”, poručio je Erdogan.

Erdogan je također kazao kako je stabilna i prosperitetna borba Turske i dalje vodilja za stabilnost cijelog islamskog svijeta i da je Turska postala izvor nade za svakog ugroženog čovjeka u cijelom svijetu.

“Ustvari, ne postoje problemi na razini naroda, već na drugim razinama. Zato nam je odgovornost velika i u tom kontekstu kao narod i država imamo odgovornost da provodimo misiju pravednosti u regiji i svijetu”, zaključio je Erdogan.

Čelnik Vrhovnog savjetodavnog vijeća Pokreta za čovječanstvo i civilizaciju Mehmet Guney je uručio simbolični poklom turskom predsjedniku Erdoganu, koji je nakon toga posjetio i izložbu koja je otvorena u okviru simpozijuma u Istanbulu.

(Izvor: Vijesti.ba)

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.