Search
Monday 24 June 2024
  • :
  • :

Grad Bihać odlučio nastaviti projekt izgradnje novog aerodroma (VIDEO)

Nakon uvjeravanja i garancija Federalne vlade, bihaćka Gradska uprava je odlučila nastaviti projekt izgradnje novog aerodroma u ovom gradu. Obećana sredstva su odnedavno operativna, a nova uprava ovoga javnog preduzeća kreće u izradu studija i dokumentacije.

 

2 miliona KM Vlade FBiH je uslovno transferisano za izradu studije, pripremnu dokumentaciju te eventualne infrastrukturne radove u aerodromu u Bihaću i oko njega. Jedan od uslova da ovaj novac bude operativan je bio i postojanje menadžmenta Javnog preduzeća Aerodrom Bihać, pa je nedavno i imenovan novi vršilac dužnosti direktora. Grad Bihać je za ovu godinu osigurao 10.000 maraka, čime će biti pokriveni minimalni troškovi menadžmenta, jer novac koji je odobrila Vlada Federacije ne može biti trošen na plate i troškove Uprave aerodroma.

 

Grad Bihać odlučio nastaviti projekt izgradnje novog aerodroma (VIDEO)

«Trenutni obim poslova u Aerodromu ne iziskuje stalno zaposlenje direktora pa je i to jedan od razloga zašto su se Nadzorni odbor i Gradska uprava opredijelili na angažovanje direktora na temelju menadžerskog ugovora koji će zasigurno rasteretiti budžet», kaže Elvedin Sedić, v.d. direktor JP-a Aerodrom Bihać.

Podsjetimo, plan o izgradnji aerodroma postoji još od 2015. godine, ali, zbog inih razloga, prošli direktor Amir Beganović i tadašnji gradonačelnik Emdžad Galijašević nisu ni aplicirali za sredstva koja su bila predviđena za izradu projektne dokumentacije. Iako je i tada postojala dobra volja Federalne vlade, pa su i 2016. predvidjeli novac za aerodrom.

 

Kako je početkom godine kazao premijer Fadil Novalić, Vlada FBiH predvidjela je u budžetu i ove godine 2 miliona, a i svake sljedeće godine će biti 2 miliona za bihaćki Aerodrom.

Iz Gradske uprave kažu da će iz Budžeta izdvajati minimalna sredstva. Također ističu kako se zalažu za varijantu javno-privatnog partnerstva, te da pokušavaju pronaći investitora.

«Prije svega, pokušat ćemo to uraditi s tuđim novcem, da pokušamo one koji su zainteresovani i koji vide tu svoju poslovnu šansu da ulože u aerodrom u Bihaću – ili neki drugi koncept. Ali bitno je da imamo podršku Vlade Federacije» , istakao je gradonačelnik Šuhret Fazlić.

Pripremne radnje za realizaciju projekta mogle su početi i prije godinu dana. Međutim, do sada je ostao samo dug od 60 hiljada maraka prema bivšem menadžmentu.

MM

 

 

 

macanovici.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.